У Львові вперше провели унікальну операцію на серці немовляти

дитина
Фото: Перше ТМО Львова

Львівські дитячі кардіохірурги врятували новонароджену Марічку із Закарпаття із аортальним стенозом. Це рідкісна вада серця, яку діагностують лише у 3% дітей. Одну із найскладніших олперацій — Росса-Конно — у місті виконали вперше.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова 3 лютого.

Там розповіли, що 24-річна породілля якраз готувались до виписки із пологового із донечкою Марічкою у Мукачевому. Та на третю добу під час огляду лікарі почули шум в серці дитини. Далі – реанімація та важка дорога до Львова. Без апарату штучного дихання дівчинка уже просто б не доїхала.

Вже у Львові кардіохірурги заявили, що показник ефективності роботи серцевого м'яза немовляти становить 16%, за норми 60-70%. Оперувати треба було негайно.

«Критичний аортальний стеноз зустрічається лише у 3% усій дітей, що народжуються з вадами, та проявляється деформацією стулок та звуженням отвору клапану, розташованого між аортою – основною артерією, що відходить від серця, та лівим шлуночком, у якому починається велике коло кровообігу. Саме тому кров дівчинки погано відходила з лівого шлуночка до висхідної аорти. До того ж, отвір клапану був настільки маленький, що лівому шлуночку було важко скорочуватись і він починав відмовляти», — пояснюють фахівці.

Читайте також: У Львові однорічному малюку видалили 10-сантиметрову ракову пухлину

Немовля оперували у два етапи. Спершу методом балонної вальвулопластики клапану лікарі стабілізували функцію лівого шлуночка. Простими словами, через маленький прокол артерії на нозі завели катетер з балончиком. Так медики розширили аортальний клапан.

Одразу після втручання, фракція лівого шлуночка відновилась до 35-40%. Проте дитина все ще перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Отвір клапана серця був надто малим, тому дівчинка не могла самостійно дихати. Аби врятувати маля, медики зважились виконати хірургічно надскладну операцію Росса-Конно.

Читайте також: Львівські хірурги врятували від серцевої недостатності однорічну дівчинку з Закарпаття

Лікарі виконали заміну аортального клапана її власним клапаном легеневої артерії. Тоді розширили зону під аортальним клапаном та реімплантували коронарні артерії в уже новий аортальний клапан. А на місці легеневого клапана вшили штучний судинний протез з клапаном усередині. Операція тривала понад 7 годин, додають у Першому ТМО.

Читайте також: Львівські хірурги видалили яйник із пухлиною, яка займала пів живота, у 12-річної дівчинки

Післяопераційний період минув без ускладнень. На восьмий день Марічку від’єднали від апарату ШВЛ, ще за тиждень – з реанімації перевели у палату відділення дитячої кардіохірургії. І 21-го дня виписали додому. З дитиною усе добре.

Читайте також: Чоловік з Херсона, який постраждав від російської атаки, пережив 30 операцій, зокрема — пересадку шкіри

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: