Наскільки ймовірні землетруси в Україні

Karpatskyj-natsionalnyj-pryrodnyj-park
Фото ілюстративне

Ризики землетрусів в Україні все ж існують, та за масштабами вони не можуть бути такими, як у Туреччині.

Про це повідомив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Володимир Демчук.

«Насамперед (повідомлення про ймовірність землетрусу в Україні — ред.) поширюється з метою посіяти паніку серед населення. Безумовно, ризики є, але вони не такі значні, як на території Туреччини», — пояснив надзвичайник на брифінгу 8 лютого.

Додав, що говорити про схожі загрози нині не можуть. І це підтверджують фахівці.

В Україні стаються землетруси?

Так. Часто-густо їх фіксують на Заході країни, як-от, наприклад, на Прикарпатті, де сталося стихійне явище 2021 року, у грудні.

Землетрус зареєстровано в районі селища Білозорина Надвірнянського району Івано-Франківської області на глибині 3 кілометрів. Його магнітуда склала 2,4 за шкалою Ріхтера. За класифікацією землетрус належить до ледве відчутних. Коливання могли відчути окремі люди, які знаходились в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах.

Ще раніше, у вересні 2021-го, підземний поштовх із більшою магнітудою зафіксували у Тернопільській області. Його магнітуда склала 4,3, а розрахункова інтенсивність - 5 балів. Фахівці стверджують, що його відчували мешканці на відстані близько 100 кілометрів.

Нагадаємо, на початку вересня 2021-го на Закарпатті поблизу села Брестів, що у Мукачівському районі сейсмологи зафіксували землетрус. Підземний поштовх був магнітудою 2,5 бала, та він не був відчутним.

А 2020-го, наприклад, земний поштовх зафіксували на Львівщині — у одному із сіл Самбірського району.

Та попри те рятувальники підготували список порад для українців.

Зберігайте шпаргалку, що потрібно знати у разі виникнення такого стихійного явища:

Інфографіка: ДСНС

Що передувало?

Нагадаємо, у ніч проти шостого лютого в Туреччині стався масштабний землетрус, який сам президент країни назвав найсильнішим з 1939 року. 

Станом на ранок 8 лютого відомо про щонайменше 7 тисяч 108 людей, які стали жертвами стихійного лиха у Туреччині. Там також щонайменше 40 тисяч 910 осіб зазнали поранень. Натомість у Сирії загинули принаймі 2 тисячі 530 осіб. А 4 тисячі 645 людей отримали різні пораненні.

Землетруси магнітудою 7,7 і 7,6 бала, центром яких є провінція Кахраманмараш, вразили 10 провінцій і постраждали понад 13 мільйонів людей. Декілька країн регіону, включаючи Сирію та Ліван, відчули сильні підземні поштовхи, які вразили Туреччину менш ніж за 10 годин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: