Експерти сумніваються у здатності росії розпочати широкомасштабний наступ у Донецькій області, - ISW

9bfc0cb76e6bbb4bc853a2b3a40a4559
Фото: відкриті джерела

російські військові не змогли в короткі терміни підготувати мобілізованих для ефективних наступальних операцій

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни ISW.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) пишуть, що українські військові чиновники та російські провоєнні націоналісти применшують здатність росії розпочати широкомасштабний наступ у Донецькій області за нинішнього стану російських збройних сил. 

Так, представник Головного управління військової розвідки України (ГУР) Андрій Черняк заявив, що росія не має ресурсів, необхідних для початку широкомасштабної наступальної операції 24 лютого до річниці російського вторгнення у 2022 році. Черняк зазначив, що росіяни готуються посилити свої атаки на сході України в найближчі кілька тижнів і наразі шукають слабкі місця в українській обороні. 

Раніше ISW оцінювало, що російські сили відновили ініціативу на лінії Сватове-Кремінна, але наступ ще не досяг повного темпу.

У свою чергу російські блогери продовжують виглядати деморалізованими перспективами кремля здійснити великий наступ. Командувач «Донецької народної республіки» (ДНР) Олександр Ходаковський поставив під сумнів, чому російські війська витрачають свої обмежені ресурси на дрібномасштабне просування, замість того, щоб накопичувати бойові сили для початку більш масштабних наступальних дій.

Інший блогер підсилив занепокоєння Ходаковського, звинувативши чиновників адміністрації президента росії в створенні недосяжних очікувань щодо наступу Росії.

"Повідомлення про кульмінацію та тактичні невдачі російських військ навколо Вугледара Донецької області, ймовірно, ще більше послабили віру російської ультранаціоналістичної спільноти в те, що російські війська здатні розпочати рішучу наступальну операцію" - пише ISW. 

Відомий пов’язаний з кремлем блогер стверджував, що російським військам не вдалося швидко просунутися в перші дні свого наступу, щоб захопити Вугледар, і що російські війська втратили ініціативу до кінця січня через швидке перекидання українськими силами резервів у цей район. Блогер зробив свою оцінку, що російський наступ із захоплення Вугледара, ймовірно, завершився у відповідь на вірусні кадри, на яких українські сили знищують безладну колону російських механізованих сил у районі Вугледару. Російські блогери схопили кадри, щоб розкритикувати російське військове командування за повторення тих самих провалів, які переслідували російську армію протягом війни в Україні.

Американські аналітики стверджують, що розбіжність між обмеженими, але значними російськими просуваннями в районі Бахмута та відсутністю суттєвих просувань в інших місцях України може підтвердити зауваження блогерів та українців про те, що російські війська не в змозі забезпечити швидке просування за допомогою традиційної механізованої маневрової війни. 

Російське військове командування розгортає свої найелітніші підрозділи в районі Бахмута меншими формуваннями, використовуючи тактику проникнення в містах, згідно з обмеженими кадрами російської тактики в цьому районі, які спостерігала ISW. 

Схоже, що ця тактика призводить до значного тактичного просування росії в районі Бахмута, що може призвести до оперативних здобутків, якщо українські сили вирішать вийти з Бахмута. Російські наступальні операції в інших місцях Донецької області та вздовж лінії Сватове-Кремінна призвели до незначного просування, яке поки що не має оперативного значення. 

ISW спостерігав обмежені кадри російської тактики в районах, відокремлених від Бахмутських зусиль, які свідчать про те, що російські війська застосовують більш традиційну механізовану маневрову тактику ведення війни з використанням регулярних, а не елітних мотострілецьких підрозділів, морської піхоти та танків. Усі спостережувані формування були визнані недієвими на ранніх етапах війни та, ймовірно, були відновлені за допомогою мобілізованого персоналу. Схоже, що російські військові не змогли підготувати свій мобілізований особовий склад до ефективних механізованих наступальних операцій за короткий проміжок часу з моменту призову, як прогнозувала ISW.

 Відсутність відповідних транспортних засобів, боєприпасів та інших матеріальних засобів, ймовірно, сприяє неефективності російської тактики механізованого маневру досі. Російські військові навряд чи зможуть вийти з району Бахмута на ширший ТВД, тому що тактика, яку вони використовують у Бахмуті, більше підходить для щільного міського середовища, а також через те, що російським військам не вистачає кількості елітних формувань, необхідних для проведення більшого масштабу. таким же чином наступ на Східну Україну. 

Оцінка ISW щодо перспектив майбутніх російських механізованих наступальних операцій пропонується з низькою достовірністю через обмежені доступні кадри, які зображують російську військову тактику по всій лінії фронту.

Ключові висновки ISW за останню добу:

  • Українські військові чиновники та російські провоєнні націоналісти применшують здатність росії розпочати масштабний широкомасштабний наступ у Донецькій області за нинішніх обставин російських збройних сил.
  • Повідомлення про кульмінацію та тактичні невдачі російських військ навколо Вугледара, Донецька область, ймовірно, ще більше послабили віру російської ультранаціоналістичної спільноти в те, що російські війська здатні розпочати вирішальний військовий крок.
  • Розбіжність між обмеженими, але значними російськими просуваннями в районі Бахмута та відсутністю суттєвих просувань в інших місцях України може підтвердити зауваження російських блогерів та українців про те, що російські війська не в змозі забезпечити швидке просування за допомогою традиційної механізованої маневрової війни.
  • Фінансист Wagner Group євген пригожин намагається врятувати свій вплив у росії, що падає, оскільки кремль продовжує відсторонювати його та його найманців.
  • У ніч з 10 на 11 лютого російські війська завдали повітряних, ракетних, повітряних і морських ударів по півдню України.
  • Російські війська продовжували наступальні дії поблизу Сватового та Кремінної.
  • Російські війська продовжують віддавати перевагу наступальним операціям у Донецькій області.
  • Російська окупаційна влада, ймовірно, осушує Каховське водосховище на північ від окупованої Запорізької області.
  • Фінансист групи вагнера євген пригожин підтвердив, що група Вагнера припинила вербування в російських в'язницях через закінчення терміну дії угоди між групою Вагнера та Міноборони росії.

Читайте також: У Пентагоні допускають, що росія втратила в Україні близько половини своїх танків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: