Розслідування: росіяни вбили американського волонтера в Україні (фото)

8530d20----
Вбитий росіянами волонтер Піт Рід. Фото з відкритих джерел.

Керована ракета вбила американського волонтера Піта Ріда, за даними NYT це був навмисний удар, а не випадкова атака.

Про це йдеться у розслідуванні The New York Times.

Приблизно через хвилину після того, як 2 лютого американський парамедик Піт Рід і команда гуманітарних працівників почали надавати допомогу пораненому цивільному в українському місті Бахмут, на них напали. Рід, колишній військовослужбовець морської піхоти США, який йшов добровольцем на передовій, був убитий, а кілька його колег були поранені.

Волонтери на місці події спочатку пояснювали удар невибірковим російським обстрілом. Але покадровий аналіз відеозапису, знятого на цьому місці показує, що Рід, який був беззбройний, загинув під час прицільного удару керованою ракетою, яку майже напевно випустили російські війська.

Піт Рід. Джерело: Instagram

Незрозуміло, чи знали росіяни, що група складається з гуманітарних працівників. Але його колона мала позначки, які мали сигналізувати росіянам про тип техніки, по якій вони б’ють. Одна з машин була чітко позначена червоним хрестом, а тип зброї, що використовується в атаці — протитанкова ракета з лазерним наведенням — зазвичай запускається, коли солдат бачить і вибирає ціль.

Проте ціль у цьому випадку, білий фургон Mercedes-Benz, не мав жодних чітко помітних медичних позначень, і хоча працівники допомоги були беззбройні, принаймні один медик був одягнений у військовий камуфляж.

На відео видно, як Рід і група гуманітарних працівників стоять біля білого фургона, який вони використовували для транспортування гумдопомоги. Ракета, що летить паралельно землі, потрапляє прямо у фургон, знищуючи його та вбиваючи Піта Ріда.

Скрін з відео

Відео було знято на смартфон Ерко Лайдіненом, естонським волонтером з організації під назвою Frontline Medics, який слідував за Рідом.

Схоже, на кадрах видно, що удар був завданий протитанковою керованою ракетою «Корнет», радіус дії якої становить близько 5 кілометрів. Рід і гуманітарні працівники були на підвищенні вздовж вулиці, яка вела до російської лінії фронту, приблизно за три кілометри від них.

Довідка

«Корнет» — протитанковий ракетний комплекс розробки Тульського КБ Приладобудування. Призначений для ураження танків та інших броньованих цілей, в тому числі оснащених сучасними засобами динамічного захисту.

Лайдінен сказав, що відеореєстратор його автомобіля також зафіксував цей епізод, і що на кадрах видно другий ракетний удар, який був спрямований на інший автомобіль, але не влучив у ціль. Кадри ще не опубліковані.

Волонтер на ім'я Рома, який стояв біля Ріда, коли влучила ракета і був поранений під час вибуху, сказав в інтерв'ю The Times, що поблизу не було військових. За його словами, одна з машин на місці події була чітко позначена як машина швидкої допомоги.

З міркувань безпеки він назвав лише своє ім'я.

На фотографії, опублікованій The Wall Street Journal, видно пораненого норвезького медика, який біжить з місця нападу. На ньому також зображена машина швидкої допомоги, позначена червоним хрестом на білому фоні на протилежній стороні вулиці, де напали на Ріда та інших волонтерів.

Експерти кажуть, що тип використаної зброї повинен був дозволити нападнику ідентифікувати цілі. Маючи таку зброю, «ви очікуєте, що той, хто стріляє, матиме здатність відрізнити медичного працівника від комбатантів», — сказав Марк Гарласко, слідчий у справах про військові злочини, який перебуває в Польщі, навчаючи українські групи з розслідування військових злочинів.

Гарласко додав, що цей епізод потребує подальшого розслідування, але на перший погляд це «потенційний військовий злочин».

На відео наслідків видно, як білий фургон гуманітарних працівників був знищений нападом. Навколо валяються уламки, на землі лежить бездиханне тіло.

Скрін з відео

Бахмут, промислове місто, оточене соляними шахтами, з довоєнним населенням близько 70 000 осіб, з літа зазнає інтенсивних бомбардувань. Останніми тижнями російські війська все ближче наближалися до оточення міста.

З огляду на те, що в місті все ще є невелика кількість мирних жителів, гуманітарні працівники, такі як Рід і його товариші по команді, слугують рятівним кругом для людей, які ховаються в підвалах без опалення та з невеликими пайками. У понеділок українські військові заявили, що більше не пропускатимуть групи допомоги в місто.

Українські військові, які щойно повернулися з цього району, повідомили Ріда і його команду були попереджені про пораненого цивільного. У якийсь момент вулиця зазнала артилерійського або ракетного обстрілу: у тому ж районі було знищено щонайменше один автомобіль, хоча невідомо, коли, сказав Рома.

Українські сили пересувають поле бою на всіх типах цивільних транспортних засобів, включаючи приватні автомобілі та шкільні автобуси. Тому цілком можливо, що Рід став мішенню, тому що його команда просто заїхала в зону «смерті», яка часто стає мішенню російських військ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: