росія може наносити ракетні удари, щоб змусити Україну аварійно зупинити свої АЕС, - ISW

5452bdc-depositphotos-ttstudio-18667125-s-nuclear-station-ua
Фото: відкриті джерела

Російські агрегатори новин виступають за те, щоб росія наносила «удари у відповідь», які б систематично вражали електричну інфраструктуру, що підтримує українські атомні електростанції (АЕС), щоб змусити Україну аварійно зупинити свої АЕС

Так вважає Інститут вивчення війни у своєму щоденному звіті (ISW).

ISW пише, що відомий російський агрегатор новин Readovka повідомив своїй аудиторії з майже 1,7 мільйона передплатників, що російським військам необхідно зробити пріоритетним «виведення з експлуатації» зовнішньої електричної інфраструктури АЕС у надії, що це призведе до аварійної зупинки АЕС в Україні. 

Аналітики наголошують, що Реадовка не виступав за те, щоб російські війська завдавали прямих ударів по атомним електростанціям або намагалися спричинити радіаційні явища, а радше націлювалися на окремі підстанції, які відключали б електропостачання, необхідне для безпечної роботи станцій, тим самим змушуючи українських чиновників закривати станції, що дуже ускладнить їх перезапуск. 

Реадовка заявив, що знищення таких цілей для трьох українських АЕС за межами окупованих росією територій «принесе збитків у багато разів більших, ніж кілька останніх масованих ракетних ударів».

Реадовка стверджували з малою упевненістю, що ракетний удар 18 лютого по місту Хмельницькому міг бути спрямований на одну з таких підстанцій, яка підтримує Хмельницьку АЕС, хоча українські офіційні особи заявили, що російські сили вразили військовий об’єкт та цивільну інфраструктуру.

Реадовка раніше виступав за такі удари, зазначивши, що масовані ракетні удари росії не спричинили бажаного ефекту спонукання до капітуляції українського уряду. 

ISW не має інших доказів того, що росія переслідує або розглядає такий курс дій, але зазначає, що мілітаризація росією Запорізької АЕС, використання території Запорізької АЕС для обстрілу українських позицій і повідомлення про російські удари по лініях електропередачі Запорізької АЕС припускають, що це не виходить за рамки уявлення про те, що кремль може продовжувати дії з наміром змусити аварійно зупинити українські ядерні реактори.

Ключові висновки ISW за 18 лютого:

  • 18 лютого віце-президент США Камала Гарріс заявила, що США встановили, що росія вчинила злочини проти людства в Україні.
  • Російські війська завдали чергового ракетного удару по українській інфраструктурі.
  • Російські агрегатори новин виступають за те, щоб росія завдала «ударів у відповідь», які будуть систематично вражати електричну інфраструктуру, що підтримує українські атомні електростанції (АЕС), щоб змусити Україну аварійно зупинити свої АЕС.
  • Міністерство оборони росії повідомило про звільнення військового речника "ДНР" Едуарда Басуріна в рамках офіційної реорганізації ополчення "ДНР" під керівництво Міноборони росії, що викликало чергову хвилю критики російських мілблогерів на адресу російського оборонного відомства.
  • кремль продовжує не виконувати свої зобов’язання щодо фінансово стимульованих добровольчих сил, що, ймовірно, матиме згубні наслідки для здатності росії формувати добровольчі сили в довгостроковій перспективі.
  • Міністерство оборони (МО) росії підвищило командувачів Західного та Східного військових округів (ЗВО/СВО) після підтвердження їх призначення на ці посади в рамках поточних зусиль, спрямованих на те, щоб представити російську армію як добре організовану бойову силу.
  • Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров, схоже, відхилив спроби фінансиста Wagner Group євгена пригожина приєднатися до відновленої інформаційної кампанії проти російського Міноборони.
  • Українські чиновники продовжують сумніватися в здатності російських військових вести широкомасштабний наступ на всій території Донецької області.
  • Російські війська продовжували наступальні дії на північний захід від Сватового та в районі Кремінної.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, вздовж західних околиць міста Донецька та на заході Донецької області.
  • Російські війська продовжують зміцнювати оборонні позиції в окупованій Запорізькій області.
  • Російська влада продовжує перебільшувати масштаби української загрози прикордонним регіонам росії, намагаючись переконати громадськість в «екзистенційній необхідності» війни в Україні.

Читайте також: кремль хоче використати ВПК білорусі для посилення російської армії, – ISW

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: