Пройшов повний цикл: медики у Львові виписали 5-річного хлопчика, який лікувався від лейкемії

331419261_3547150632237922_3140006698324525319_n
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому центрі виписали першого пацієнта гематологічного відділення. 5-річний пацієнт із Ковельського району пройшов повний цикл лікування від лейкемії під час війни та одужав.

Про це розповіли на сторінці медзакладу 20 лютого.

Ромчик опинився в лікарні у червні торік. Волинські медики запідозрили у дитини пухлину. Він сильно кашляв, гарячкував, а на рентгені виявили великий утвір середостіння.

Уже львівські медкии після дообстеження змінили діагноз.

«Аналіз крові показував наявність бластних клітин, тож стало очевидно, що у дитини – гостра лейкемія. Один із варіантів цієї хвороби характеризується збільшенням лімфатичних залоз у грудній порожнині. Батьки відмовились евакуюватись за кордон, вирішили залишитись у нашому Центрі», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Львівські хірурги прооперували немовля із вадою губи

Зі слів дитячого лікаря-гематолога Олени Степанюк, стан у дитини був важким, а тому лікувати потрібно було негайно.

«Йому розпочали програмну хіміотерапію, яку хлопчик успішно завершив. Три етапи протокольного лікування тривали 9 місяців та були ефективними. Зовсім недавно ми відпустили маму і малечу додому», —  додала вона.

Читайте також: У Львові рятують хлопчика з Херсонщини, у якого важка форма раку, що вразив весь організм

Зараз у малюка ремісія, певний час хлопчик матиме підтримувальну терапію (у таблетованій формі) в амбулаторних умовах. До Львова приїжджатиме лише на контрольні огляди.

«Коли рідні Ромчика звернулись за допомогою, ми уже оговтались від шоку перших місяців повномасштабної війни та цілком адаптувались до роботи у воєнний час. Не було таких частих тривог, і потрібні медикаменти у нас теж були. До того ж у пацієнта був стандартний випадок, з яким ми досить часто мали справу до війни, тож розпочали лікування, яке зараз успішно завершили», - розповіла завідувачка відділенням Ірина Цимбалюк-Волошин.

Читайте також: Турецький хірург прооперував у Львові 14 дітей із вадами обличчя

І додала, що зараз у гематологічному відділенні ще близько 25 пацієнтів з різних регіонів: Одеса, Рівне, Дніпро, Закарпаття. Найчастіша онкогематологічна патологія у дитячому віці – гостра лейкемія та лімфома.

«Хронічний стрес, у якому перебувають діти під час війни, послаблює імунну систему. Відтак вона уже не так ефективно функціонує, що створює кращі умови для поширення злоякісних клітин. Точну статистику в умовах війни вести важко, як і саме лікування. Тим не менше, значний відсоток онкохворих дітей в Україні має шанс знову бути здоровими», - зауважила Ірина Цимбалюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: