Що означає призупинення росією участі в договорі про стратегічне ядерне озброєння

путін
Фото з відкритих джерел.

російський диктатор путін 21 лютого заявив, що країна-агресорка призупиняє участь у договорі про стратегічне ядерне озброєння. Наступного дня це підтвердили у держдумі рф.

Контекст

Про це глава рф говорив під час першого з 2021 року звернення до федеральних зборів. Поміж іншим, сказав й про готовність до випробовування ядерної зброї, буцімто це відповідь Вашингтону, де опікуються розробкою нових типів ядерних боєприпасів.

Натомість диктатор поклав відповідальність за підготовку на російське міноборони та росатом. І уточнив, що першою рф цього не робитиме, але, «якщо США проведуть ці випробування, то ми проведемо».

Що це за договір та навіщо таке рішення ухвалив диктатор, розбиралася ІА Дивись.info.

Договір, який москва і так порушувала

СНО-3 або ж Договір про стратегічні наступальні озброєння — документ, який підписали США та рф 2010 року. Позаторік його продовжили ще на п'ять років, себто до 2026-го.

Таких угод були три

Доктор політичних наук Василь Гулай пояснює нам, що першу подібну угоду держави уклали ще 1972 року. Згідно із документом, закріплювалась кількість засобів доставки ядерної зброї для кожної із сторін.

«СНО-І ще тоді СРСР і США уклали 31 липня 1991 року в москві, а чинності він набув вже у грудні 1994-го – після розпаду СРСР і передачі росії ядерної зброї, що залишилася в білорусі, Казахстані та Україні», — каже співрозмовник, який також завідує кафедрою міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка».

СНО-II підписали 1993 році Борис Єльцин та Джордж Буш.

А СНО-III підписали тодішній президент рф дмитро медвєдєв та 44-ий лідер США Барак Обама 8 квітня 2010 року в Празі. Договір був розрахований на 10 років із можливістю продовження за взаємною домовленістю сторін ще на п’ять років.

26 січня 2021 року президенти володимир путін і Джо Байден домовились продовжити Договір до 5 лютого 2026 року, пояснив експерт.

Які умови СНО-3?

Договір передбачає обмеження для росії та США кількості ядерних боєголовок, міжконтинентальних балістичних ракет та бомбардувальників, припиняючи таким чином безконтрольну гонку озброєнь, говорить пан Гулай.

І додає, що за чинним договором про СНО передбачалося, що кожна зі сторін скорочує та обмежує свої стратегічні озброєння таким чином, щоб через сім років після набуття угодою чинності (і надалі) їх сумарна кількість не перевищувала:

  • 700 одиниць для розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) та важких бомбардувальників (ВБ);
  • 1550 одиниць для ядерних боєзарядів на них;
  • 800 одиниць для розгорнутих та нерозгорнутих пускових установок МБР, БРПЛ, та ВБ.

Отже, додає наш співрозмовник, кожна зі сторін мала можливість зберігати в нерозгорнутому стані ще 100 носіїв – тобто без боєголовок, не в бойовій готовності, а для використання на навчаннях чи випробуваннях.

росія та США мали проводити інспекції на об՚єктах одна одної. 

«Ворожий американський курс»

У серпні торік у російському Міністерстві закордонних справ виступили із заявою про те, що москва тимчасово виводить свої ядерні об՚єкти з-під інспекції Вашингтона, мовляв, причина криється у тому, що США ворожі до кремля. Поміж цим, вказувалося на відсутність прямого авіасполучення між країнами та зростання захворюваності на коронавірус в Америці.

«Представник мзс рф марія захарова заявляла, що росія не збирається обговорювати зі США договір СНО, поки США постачають зброю і військову техніку Україні. У січні США звинуватили росію в порушенні положень договору через блокування своїх інспекцій і відмови від обговорення проблем, що виникли», — додає Василь Гулай.

Тоді у Держдепі США заявили, що рф прямо порушує умови СНО, а також не допускає американських іспекторів провести перевірки на ядерних об'єктах.

Водночас наприкінці січня Держдеп США повідомив, що рф не дотримується умов ДСНО. Зазначалося, що росія не допускає американських інспекторів на свої ядерні об’єкти.

«Відмова росії сприяти інспекційній діяльності заважає Сполученим Штатам здійснювати важливі права за договором і ставить під загрозу життєздатність американсько-російського контролю над ядерними озброєннями», — йшлося у цій заяві.

ІПСО чи щось гірше?

Після ранкових заяв диктатора, того ж дня, з'явилася інформація, що на росії випробували запуск міжконтинетальної балістичної ракети (МБР) «Сармат» або ж «Сатана-2», згідно із класифікацією НАТО.

Найімовірніше, запуск був невдалим, повідомили вранці 22 лютого журналісти CNN. Там послались на слова анонімних чиновників зі США, які підтвердили: рф заздалегідь повідомила Вашингтон про це. А інший співрозмовник видання, обізнаний у цій сфері, сказав, що випробування не загрожують США. Тому у Вашингтоні не вважають це аномалією чи ескалацією.

Учорашня заява путіна у зверненні перед федеральними зборами рф носить виняткового пропагандистське спрямування та реально не вплине на співвідношення сил у цій сфері, вважає наш співрозмовник.

Пояснює, висловлювання диктатора про те, що НАТО вимагає від рф повернутись до договору про СНО є маніпулятивним.

«Це «театр абсурду» у нинішніх умовах», — говорить пан Гулай.

Ось, власне, цитата слів диктатора:

«Вони хочуть оглядати наші оборонні об'єкти. Це звучить як маячня, - заявив путін. - Нам проводити повноцінні інспекції не дають. Наші заявки залишаються без відповіді або їх відхиляють на формальних підставах. Ми нічого до ладу не можемо перевірити на тому боці».

За цих умов, як заявив путін, росія змушена призупинити свою участь у договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Що означає припинення договору?

Згідно із міжнародним правом, каже наш співрозмовник, припинення дії міжнародного договору означає, що він втратив свою обов'язкову силу для його учасників і припинив породжувати права і обов'язки у відносинах між ними.

«Із припиненням міжнародного договору, він втрачає юридичну силу для всіх його учасників. Припинення договору або вихід із нього можливі згідно із положеннями документу або в будь-який час за згодою всіх учасників після консультації з іншими договірними державами», — пояснив експерт.

І додав: як правило, учасники договору в заключних положеннях обговорюють способи припинення договору або умови, за яких можливе його припинення. Найчастіше в договорі визначається строк його дії, після закінчення якого договір автоматично припиняє свою дію.

Тому ймовірні нові спроби ядерного шантажу рф, переконаний пан Гулай.

Чи можливий ядерний удар?

Таким рішенням диктатор намагається підняти ставки для майбутніх перемових із Заходом та підіграти Китаю за посилення його позицій у кампанії за можливим відображенням умовав глобальної безпеки

«Проте говорити про ядерний удар — це маячня», — вважає Вадим Денисенко, який є виконавчим директором Українського Іституту майбутнього.

Ядерний шантаж рф

У грудні 2022 року російський диктатор володимир путін зробив заяву про те, що загроза ядерної війни «наростає».

російський диктатор не хоче ризикувати своїм статусом, тому ймовірність того, що він піде на ядерну ескалацію чи війну із НАТО, є дуже низькою, повідомили в американському Інституті вивчення війни (ISW) 5 лютого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: