Зараз Україні «не потрібні F-16», – Байден

joe-biden-2-abc-gmh-230224_1677278593972_hpMain_16x9_992
Фото: ABC NEWS

Незважаючи на неодноразові публічні заклики президента України Володимира Зеленського, президент Джо Байден «на даний момент» виключив можливість відправки передових американських винищувачів для захисту від очікуваного весняного наступу росії.

Про це Джо Байден заявив в ексклюзивному інтерв’ю David Muir з abcnews в Білому домі в п’ятницю до річниці вторгнення росії.

«Ви не думаєте, що Україні зараз потрібні F-16?» — запитав David Muir.

«Ні, F-16 зараз не потрібні», — відповів Байден.

Відповідаючи на запитання, що означає це «ні», Байден сказав, що немає способу точно знати, що буде потрібно українській обороні в майбутньому, але «немає жодних підстав, на думку наших військових, зараз, надати F-16».

«Наразі я виключаю це», — сказав Байден.

Хоча Байден рішуче стверджував, що підтримка України з боку США «не послабиться» «стільки, скільки буде потрібно», щоб перемогти росію, він сказав, що американські військові вважають іншу підтримку більш важливою на поточному етапі.

«Ми надсилаємо те, що наші досвідчені військові вважають за потрібне на наний момент. Їм потрібні танки, потрібна артилерія, потрібна протиповітряна оборона, включаючи додаткові HIMAR[S] (високомобільну артилерійську ракетну систему)», — сказав Байден.

«Є речі, які потрібні зараз, і ми відправляємо їх, щоб Україна мала можливість досягти успіхів цієї весни та цього літа до осені».

У свою чергу, під час пресконференції 24 лютого президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна веде переговори з країнами Європи щодо передання їй бойових літаків і навчання українських пілотів, пише сайт Гордон.

"Захист неба – це протиповітряна оборона, і не тільки ППО. Це й різноманітні дрони, які борються проти інших дронів, тобто дрони-ловці. А також ми говоримо сьогодні про літаки. Це частина ППО. І наші партнери розуміють, що ми хочемо використовувати їх як захист нашого неба… інфраструктури і цивільного населення. Тому ми почали важливі кроки вперед. Моя зустріч із прем'єром Великобританії [Ріші Сунаком] дає відповідь на запитання, чи є в України шанс отримати високоякісні літаки. Ми відкриваємо тренування з Великобританією", – сказав Зеленський.

Він додав, що 24 лютого провів зустріч із прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким.

"Ми відкриваємо можливість навчання на [винищувачах] F-16, – анонсував Зеленський. – У нас є переговори і реальне відчуття, що ще з трьома європейськими державами буде можливість отримати ці навчання і літаки. Ви ж розумієте, що диму без вогню не буває. Дееякий термін для цього потрібен. Ми хочемо пришвидшити ці процеси, вони складні. Але це і є комплексний захист неба", – резюмував Зеленський.

Читайте також: ЄС схвалив десятий пакет санкцій проти росії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: