Подвиг душі та тіла: що потрібно знати про Великий піст

pixabay_post_650x410
фото: pixabay

Віднині для християн розпочався семитижневий Великий піст

Що про нього варто знати та як дотримуватись розповідає ІА Дивись.info.

Теперішнього року Великодній піст, як його нарекли у народі, розпочався 27 лютого. Складається він із:

  • чотиридесятниці, себто 40 днів
  • Страсної седмиці, тобто тижня перед самим Великоднем.

Час духовної підготовки

У ці дні перші християни у день єврейської Пасхи розпочали практику поминання мук та смерті Ісуса Христа. Для того, щоб належно провести цей день, вони вирішили робити це у пості. У первісній Церкві цей 1-3-денний піст вважався не передпасхальним постом, а самою Пасхою, пояснює релігійно-інформаційна служба України.

До слова, перші свідчення про 40-денний передпасхальний піст походять з IV ст.

Протоєрей Української Православної Церкви Богданом Огульчанський казав, що для вірян найдовший піст має стати часом подвигу душі та тіла.

«Час посту світло почнемо, до подвигів духовних себе підготувавши; очистимо душу, очистимо плоть, уникаючи з їжею усякої пристрасності і насолоджуючись чеснотами духу; удосконалюючись у них любов’ю, сподобимося всі споглядати всечесні страждання Христа Бога, і, духовно радіючи, Святу Пасху», — процитував він Пісну Тріоду, у якій зібрані православні богослужебні піснеспіви Великого Посту.

У цей час варто уникнути гучних застіль чи інших урочистостей. Під час великого посту закохані не беруть шлюб.

Перший тиждень

Він є найсуворішим, пояснює голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент. Його варто провести у особливій стриманості.

І додає, що йдеться не лише про обмеження в їжі, а й про розпорядок дня християнина.

Віряни перші чотири дні Великодного посту збираються у святинях, щоби помолитися словами піснеспівів преподобного Андрія Критського. У Великому каноні, написаному преподобним Андрієм у VIII столітті, виражений стан душі грішника, що кається.

За ці дні вони здобувають покаянний настрій, каже пан отець. Такий їх має супроводжувати до кінця Великого посту.

Митрополит підкреслює: покаяння не є відчаєм, а навпаки, усвідомленням того, що людина зробила щось не так і хоче це виправити.

Читайте також: Священник Іван Рибарук розповів, якого гріха слід найбільше боятися у Страсний тиждень

А що їсти?

Священники кажуть, що з понеділка по п'ятницю потрібно вживати варену їжу без олії. І застерігають: вагітні жінки, діти, люди із хронічними хворобами можуть не постити так строго, бо це може тільки нашкодити.

Читайте також: Традиційні українські страви до Великого посту

фото: портал Credo

Перед вихідними

У перші вихідні Великого посту — п'ятницю та суботу — споминається диво, котре звершив великомученик Феодор Тирон. Він жив у IV столітті та явився вірянам через пів століття після мученицької смерти. Тоді він закликав обо'язково зберігати піст та не вживати ідоложертовне.

Після закінчення першого тижня християни моляться великомученику Феодору, щоб він допоміг і нам, тим, хто живе у XXI столітті, зберегти піст і не піддатися на ті спокуси, які можуть чекати нас на нашому великопісному шляху.

Закінчується перший тиждень Великого посту великим святом, що називається Торжеством Православ’я. У цей день християни дякують Господу за те, що є вони є. Також Церква згадує події, пов’язані з VII Вселенським собором, який засудив єресь іконоборства і затвердив шанування святих ікон.

Сповідь та причастя

Вірянам необхідно прийти на сповідь та до причастя.

У суботу та неділю церковний статут дозволяє вживати їжу з рослинною олією. Хоча рибні страви у Великий Піст можна їсти лише в свята Благовіщення і Вербної Неділі, в Греції є традиція щонеділі дозволяти їжу з морепродуктів (креветок, восьминогів, кальмарів). При цьому потрібно не забувати, що пісною їжа стає не тільки від відсутності у ній продуктів тваринного походження, а й від простоти.

Святитель Іоанн Златоуст радить гроші, заощаджені в піст на простій їжі, витрачати на милостиню.

Як провести Великий піст?

Митрополит Православної церкви України Епіфаній ділиться сімома порадами для вірян:

  • більше спілкуйтеся з Богом у молитві та з ближніми в реальному спілкуванні, приділіть їм свою увагу, а для цього варто скоротити час проведення у соціальних мережах, щоб звільнити його для молитви, богослужінь у храмі та для турботи за іншими;
  • Впорядкуйте режим дня та розпорядок харчування – дбайте про здоров’я душі і тіла;
  • Не скаржіться та не докоряйте іншим. Терпеливо та спокійно вирішуйте проблемні питання, позитивно налаштовуйте себе та не звинувачуйте інших людей;
  • Започаткуйте для себе добру традицію, наприклад: зменшуйте використання пластику в повсякденному житті або ж посадіть дерево і квіти біля храму чи у парку;
  • Вибачайтесь та пробачайте із легким щирим серцем, не тримаючи зла, не відкладайте сповідь на останній тиждень посту;
  • Зробіть благодійний внесок або допоможіть ближньому справою та підтримкою – візьміть на себе відповідальність у покращенні життя своєї громади, міста, країни;
  • Більше моліться із почуттям вдячності за кожний день можливостей ставати кращими та духовно сильнішими.

Читайте також: Їсти треба так, щоб було легко молитися: священники про правила Великого посту

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: