Як відрізнити контент, створений з допомогою штучного інтелекту

32_main-v1676902386

До низки редакцій літературних журналів надсилають твори, які згенерували завдяки штучному інтилектові. Науково-популярний журнал Clarkesworld заявив, що тимчасово припиняє приймання робіт.

Про це пише Медіамейкер, посилаючись на The Verge.

У попередній публікації в блозі редактор Ніл Кларк зазначив, що журнал змушений відмовити багатьом авторам, оскільки вони надсилали історії, створені за допомогою автоматизованих інструментів. Лише в лютому Clarkesworld отримав 700 матеріалів, написаних людьми, і 500 історій, створених ШІ.

Останнім часом невеликі видання отримують сотні подібних матеріалів для розгляду. Кларк вважає, що повідомлення зі спамом надходять від людей, які хочуть швидко заробити.

Як відрізнити твори ШІ та людини?

На початку січня Шейла Вільямс, редакторка журналу Asimov’s Science Fiction, помітила, що отримує на пошту для розгляду твори, написані ШІ. Усі вони — від різних електронних адрес і під різним іменами, але мають однакову назву — «Остання надія».

Шейла Вільямс каже, що прочитала так багато, що тепер часто може з перших кількох слів зрозуміти, що твір написала не людина. Окрім однакової назви, на пошту редакторки надходять тексти з:

  • часто повторюваними іменами персонажів;
  • назвою, яка відрізняється від вказаної в онлайн-формі.
  • вказаним іменем автора, яке об’єднує ім’я та прізвище.

Анна Єйтс, співредакторка видання Flash Fiction Online, зазначає, що кожна така історія обов’язково має певні кліше. ChatGPT може відтворити технічні елементи, зокрема створення головних героїв, зав’язку та введення конфлікту, але не може створити жодної «глибокої точки зору». Усі кінцівки — надто акуратні та ідеальні, а емоції часто виливаються в мелодраму. Історії починаються з того, що герої сидять, і в кожного з них «пронизливі зелені очі». За оцінками Єйтса, з понад 1000 робіт, які FFO отримав цього року, приблизно 5 %, імовірно, створені ШІ.

Що робити?

Команди видань навчилися розпізнавати роботи, створені ШІ, але кількість запропонованих творів однаково завелика. Це забирає час редакторів і потенційно може витісняти справжні матеріали нових авторів. Тому деякі редактори змушені припинити приймання нових робіт через наплив великої кількості матеріалів, написаних ШІ.

Flash Fiction Online приймає різноманітні жанри, включно з жахами та літературною фантастикою. 14 лютого видання додало до форми подання повідомлення: «Ми прагнемо публікувати історії, написані та відредаговані людьми. Ми залишаємо за собою право відхилити будь-яке подання, яке, на нашу думку, було в основному згенероване або створене програмними засобами для моделювання мови, ChatGPT, чат-ботами або будь-якими іншими застосунками, ботами чи програмним забезпеченням штучного інтелекту».

Видання стежать за проблемою та обмірковують способи реагування на неї. Метью Крессель —письменник-фантаст і творець Moksha, онлайн-системи подання заявок, якою користуються десятки видань. Він каже, що йому все частіше телефонують клієнти, які отримали спам, написаний, схоже, за допомогою інструментів штучного інтелекту.

Крессель каже, що хоче, щоб Moksha залишалася «агностичною», коли йдеться про цінність матеріалів, створених за допомогою чат-ботів. За його словами, видавці мають можливість додати прапорець, за допомогою якого автори можуть підтвердити, що в їхніх роботах не використовуються системи ШІ. Також розглядають можливість додати опцію для видань, яка дасть їм змогу блокувати або частково обмежувати матеріали, створені за допомогою інструментів ШІ.

Раніше ми розповідали про ChatGPT — це штучний інтелект, завдяки якому можна генерувати нову інформацію. Чатбот заснувала компанія OpenAI — американська лабораторія досліджень штучного інтелекту — у листопаді торік.

ChatGPT — це комбінація масштабної статистичної моделі мови та штучного інтелекту, себто бот може генерувати не лише відповіді на будь-які запити, але й нову інформацію.

Від дня запуску ШІ продовжує вдосконалюватися. Завдяки цій програмі можна вирішити низку проблем компаній. У ChatGPT можна налаштовувати рекламу, писати тексти, створювати програмний код. Словом, цей бот «намагається» робити усе те, що й людина.

Чатбот працює у понад півтри сотнях країнах. Доступ до ШІ є заблокованим на росії, у білорусі, Афганістані, Ірані, Китаї та Венесуеллі.

Віднедавна він почав роботу в Україні, до цього країна потрапляла під санкції, пов'язані із анексією росією ОРДЛО та Криму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: