ChatGPT: новий бот, який може замінити людину

Screen with ChatGPT chat with AI or artificial intelligence. Man search for information using artificial intelligence chatbot developed by OpenAI. Warsaw, Poland - December 02, 2022
Фото: Irrmago, Depositphotos

Нещодавно у світі заговорили про чатбот ChatGPT — ідеться про штучний інтелект, завдяки якому можна генерувати нову інформацію. А сам Білл Гейтс, який є засновник Microsoft, заявив, що створення цієї нейромережі таке ж важливе, як і винайдення інтернету.

ІА Дивись.info з'ясувала, що це за програма - ChatGPT - та чому більшість експертів переконані, що вона змінить світ, ба більше - можливо стане не менш важливою, аніж винайдення інтернету.

Чатбот, про який ми говоримо, заснувала компанія OpenAI — американська лабораторія досліджень штучного інтелекту — у листопаді торік.

ChatGPT — це комбінація масштабної статистичної моделі мови та штучного інтелекту, себто бот може генерувати не лише відповіді на будь-які запити, але й нову інформацію.

Фото: depositphotos

Як «навчали» ШІ відповідати на запити?

Насамперед айтівці при тестування чатбота використовували безліч текстів із мережі та систему Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF) — навчання, побудоване на зворотному зв'язкові із людиною. Тобто тренери для штучного інтелекту перевіряли відповіді моделі та спілкувались із нею, аби внести корективи.

Що може ChatGPT?

Від дня запуску, з листопада 2022 року, штучний інтелект продовжує вдосконалюватися. Завдяки цій програмі можна вирішити низку проблем компаній.

У ChatGPT можна налаштовувати рекламу, писати тексти, створювати програмний код. Словом, цей бот «намагається» робити усе те, що й людина.

«Обігнав» TikTok та знає все на світі

У лютому теперішнього року аналітики з UBS дослідили, що за два місяці після створення чатбота, ним в середньому скористались 13 мільйонів унікальних відвідувачів у день (дані за січень - ред.), пише Еngadget.

А через ще кілька місяців авдиторія ChatGPT виросла до 100 мільйонів користувачів по всьому світові. І це вважається рекордом. Для порівняння, схожих показників соцмережа:

  • TikTok досягла впродовж 9 місяців;
  • Instagram — 2,5 місяці,
  • Facebook — 10 місяців,
  • провайдер медійних послуг Netflix – 3,5 роки.

Як користуватися чатботом в Україні?

Поки що офіційно це неможливо: доступ до своїх продуктів для українців обмежили, аби не порушувати міжнародні санкції, сказано у листі Міністерстві цифрової трансформації України від компанії-розробника штучного інтелекту OpenAI, цитує Forbes.

Фото: depositphotos.com

Ідеться про світові обмеження, пов'язані із анексією росією ОРДЛО та Криму.

Заступник очільника українського відомства Олександр Борняков пояснив виданню, що в компанії не знають, як відрізняти цих клієнтів від решти громадян. Це цитата його коментаря, втім посадовець відмовився показувати відповідний документ.

Так, Україна має заблокований доступ до продуктів від розробників OpenAI поряд з рф, білоруссю, Афганістаном, Іраном, Китаєм та Венесуеллою.

Натомість ChatGPT уже працює у 156 світових країнах.

Читайте також: «Будемо друзями», або Коли українських школярів навчатимуть роботи

Чи є вихід?

Так. В Україні все ж можна обійти обмеження та спробувати користуватись чатботом. Попри те, що не існує офіційного застосунку для ChatGPT, безкоштовний доступ до нейромережі штучного інтелекту можна отримати, відвідавши офіційну вебсторінку.

Фахове видання МС.Today дослідило, як українці можуть скористатися нейромережею. Вони пропонують щонайменше чотири методи. Переказуємо їх.

Реєструватись з іноземного номера

Схоже, це найпростіший метод, аби користуватись ChatGPT. Добре, якщо у вас є товариші за кордоном, які можуть вам у цьому допомогти. Інакше — купуйте іноземну сім-карту та увімкніть VPN перед реєстрацією, щоб приховати своє реальне місце знаходження.

Завдяки Telegram

Це другий метод. В Україні завдяки ботам у цій соцмережі можна скористатися функціоналом ChatGPT. Проте послуга є платною. Наприклад, ідеться про цей бот.

Перша спроба є безкоштовною. За наступні вже потрібно платити від 50 гривень.

Розширення для браузера

Питання у чатботі можна ставити завдяки розширенню у браузері Merlin – OpenAI ChatGPT powered assistant. Завантажити його можна зі сторінки в офіційному веб-магазині Chrome.

Розширення безкоштовне та працює як додаток до пошукового рядка Google.

Сервіс верифікації SMS

Для верифікації в системі OpenAI вам потрібно буде за допомогою VPN змінити айпі з української на європейську чи американську, себто двічі отримати SMS на номери інших країн, щоби підтвердити реєстрацію нового облікового запису в Google і облікового запису в OpenAI.

З цим завданням чудово справляється служба верифікації sms JuicySMS . Вибираєте країну призначення, необхідний сервіс та тиснете на кнопку. За секунду вам надходить одноразовий номер, який можна вказати під час реєстрації облікового запису.

Читайте також: Безпека в Інтернеті: які правила ми порушуємо найчастіше

Натомість Мінцифра вже надіслала офіційний лист-прохання до компанії прибрати Україну зі списку, але поки не отримали відповіді, пише Борнянков і публікує скан заяви.

Які перспективи ChatGPT?

Він може змінити світ, сказав у нещодавньому інтерв'ю для Handelsblatt засновник Microsoft Білл Гейтс. Він пояснює, що дотепер штучний інтелект міг писати та читати, проте він не розумів зміст.

На думку американського бізнесмена, такі програми, як ChatGPT, можуть зробити низку спеціальностей ефективнішими.

Білл Гейтс. Фото: Lifewire

Адже чатбот відповідає на практично всі питання, пише статті, вірші та сценарії, перекладає чи спрощує текст. Також ChatGPT запам'ятовує деталі розмови та вибудовує відповіді на основі того, що користувач уже встиг написати раніше. Він пам'ятає та розкаже, з чого розпочався діалог.

За словами Гейтса, оптимізації, які ШІ може запропонувати для читання та запису, матимуть «величезний вплив».

«Прогрес у найближчі кілька років, спрямований на те, щоб зробити ці речі ще кращими, буде значним», — сказав він.

І додав, що завдяки розвиткові ШІ люди зможуть менше працювати.

Читайте також: Світ віртуального керування процесами, або Як соцмережі об'єднують та навпаки, - розмови

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: