Навіщо Facebook та Instagram блокують контент про звірства росіян в Україні і що далі

250182_Vinnycia_new_960x380_0
Ілюстрація. Джерело: Фото: Vector

«Потенційно неприйнятний». Таким чином користувачів соцмереж Instagram та Facebook попереджають, що в контенті, який оприлюднили, зображені, наприклад, сцени насильства. Проте ці повідомлення все частіше почали з'являтись під дописами про війну в Україні та звірства, які росіяни вчиняють щодо цивільних

Як у соцмережах, які стали «містком» у комунікації між українцями та всім світом, модерують публікації, розповідає ІА Дивись.info.

Повномасштабне російське вторгнення сколихнуло весь цивілізований світ. Вибухи в українській столиці, закатовані Ірпінь та Буча, наслідки російських атак по українських містах, убивства цивільних і похоронених у братських могилах як безіменних. Ці жахи війни є реальністю України.

Коли ЗСУ деокуповували населені пункти, почало з'являтись багато інформації щодо наслідків тимчасового перебування там російських військових. Світлини замордованих окупантами мешканців Бучі «облетіло» весь світ, зокрема завдяки соцмережам. Однак такі фото чи відео після 24 лютого у компанії Meta, що курує Facebook та Instagram, почали фільтрувати, блокуючи схожі публікації. А українців, які називали речі своїми іменами, себто «війна росії проти України», відправляли у інформацій бан. Простими словами, видаляли ці дописи, попереджали про «знесення» акаунту тощо. Причиною у техногіганта називали «мову ворожнечі».

Остання теза стосується політики Meta. Там кажуть, що їхніми головними вимогами до контенту є відсутність мови ворожнечі та зображення сцен насильства.

Яка була реакція?

Що відбувається, попросила пояснити Мінцифра. Очільник українського відомства Михайло Федоров у липні торік звернувся з відкритим листом до компанії Metа через блокування українського контенту в соцмережах.

Так, у президента з глобальної політики корпорації Meta Ніка Клеггера запросили відкрити для українських користувачів правила модерації контенту і поділитися списком заборонених слів, котрі алгоритми розцінюють як неприйнятні. Це дозволить уникнути масових блокувань.

«З першого дня війни українські блогери, журналісти та активісти висвітлюють перебіг повномасштабної війни в Україні. Діють як єдиний інформаційний фронт. Проте вони часто стикаються з блокуванням контенту про російське вторгнення у Facebook та Instagram. Увесь цей час команда Мінцифри допомагає розблоковувати пости та акаунти, але це не вирішує проблему глобально», — сказано у листі міністерства.

Федоров додав, що контент блокується через автоматичні алгоритми, «неякісне модерування» та надмірну активність російських ботів, що скаржаться на публікації.

«У той час, коли російська пропаганда залишається в полі зору, пости української медіаспільноти стали чутливим контентом для світу. Соцмережі створені для того, щоб розповідати правду. Але не можемо це робити достатньо, коли політики соціальних мереж створені лише для мирного часу. Ми розуміємо політику Meta щодо ненависті, але вважаємо несправедливим блокування акаунтів та приховування постів. Ми знаємо, що Україна переможе. Але із вашою допомогою це станеться набагато швидше», — додав очільник відомства.

Які є правила і заборони?

Як пояснює Детектор медіа, забороняються «агресивні» чи «принизливі» висловлювання, спрямовані проти конкретних людей або груп на підставі їхніх характеристик (віку, статі, раси, національності тощо).

Себто користувачам Facebook та Instagram не можна критикувати людей, якщо немає очевидного контексту. Ідеться про «безумовні твердження про поведінку», сказано у правилах Meta.

Поміж цим, не можна узагальнювати, приписуючи певні риси людині чи групі зважаючи на їхню етнічну належність, національність тощо.

Якщо ж якась людина або група людей справді вчинили злочин («обґрунтовані твердження про поведінку»), стандарт на них не поширюється.

Ще один стандарт техногіганта стосується заборони насильства та підбурювання. Тобто у контекті не може йтись про погрози смертю чи іншими формами насильства чи заклики до цього.

Водночас зображення насильницької смерті або смерті через нещасний випадок чи вбивство має приховувати екран попередження. У внутрішніх правилах для модераторів Meta визначає як ознаки насильницької смерті «кров або рани на тілі, кров навколо жертви, роздуте чи знебарвлене тіло або тіла, викопані з місць поховання».

Чому це важливо?

Після початку повномашстабного російського вторгнення в Україну змінилась кількість користувачів, які дізнаються новини завдяки соціальним мережам, як-от Instagram та Facebook. Це дослідження за травень 2022 року від Київського міжнародного інституту соціології, яке провели на замовлення громадської мережі ОПОРА.

Медіаспоживання українців в умовах повномасштабної війни. Опитування ОПОРИ. Скриншот

Через рік великої війни ця кількість користувачів-читачів продовжує збільшуватись.

Що далі?

Нещодавно, у січні нинішнього року, віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зустрівся в Давосі з президентом з глобальної політики компанії Meta Ніком Клеггом та віцепрезиденткою з питань політики модерування Монікою Біккерт. Ішлося про політику модерування контенту про війну в Україні. 

За результатами цих перемовин стало відомо, що на час воєнного стану в Україні Meta розробила і ухвалила адаптовану політику щодо модерації контенту для коректного висвітлення війни.

«Поступово це рішення починає діяти. Це дозволить зменшити кількість блокувань акаунтів українців. Зокрема, Meta виключить з політики блокування полк Азов. Захисникам та захисницям буде дозволено мати облікові записи на платформі Meta, а контент, опублікований іншими стосовно полку Азов, більше не буде видалятися. За умови, якщо він не порушує політику Meta», — зазначають у Мінцифри.

Нагадуємо, Дивись.Info розпочинає співпрацю зі ШІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: