Битва за Бахмут: відступ чи оборона

This video grab taken from a shooting by AFPTV

Сьогодні Бахмут є найгарячішою точкою на фронті. Саме тут зосереджені зусилля ворожої армії, яка вже багато місяців намагається взяти місто. Чи не щодня з цього напрямку приходять звістки про загибель українських захисників. То що відомо про ситуацію у Бахмуті станом на зараз і чи є надія втримати фортецю?

Дивись. Інфо зібрала найважливішу інформацію - і передає її вам.

Що відбувається у Бахмуті зараз

Сьогодні в Бахмуті українські прикордонники ліквідували "вагнерівців", які намагалися заховатися після невдалого штурму. Окупанти втратили частину своїх військ і почали відступати. Нацгвардійці вистежили втікачів за допомогою дрона, а прикордонники-мінометники знищили щонайменше сім загарбників.

Британська розвідка повідомила, що ЗСУ, ймовірно, стабілізували лінію оборони на півночі.

Також, зазначили в міністерстві, є розбіжності між вагнерівцями та керівництвом рф. З цього можна зробити висновок, кажуть експерти, що окупантам не вистачає боєприпасів та особового складу. 

У той час, за даними аналітиків інституту вивчення війни (ISW) українська сторона проводить обмежене тактичне відведення військ у Бахмуті. Про це свідчать фото зруйнованого залізничного мосту через річку на північному сході Бахмута. Сили злочинного угрупування вагнер продовжують просуватися в районі залізничної станції Ступки ще з 5 березня. 

DeepStateMAP

Противник не припиняє спроб штурмувати навколишні населені пункти Донеччини. За минулу добу лише біля села Дубово-Василівка ворог здійснив 37 атак. Основні зусилля окупанти зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Про це пише Генштаб.

Дії українського військового керівництва

6 березня президент Зеленський зібрав Ставку задля вирішення долі Бахмута. Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про ситуацію на основних напрямках фронту. Про це повідомила пресслужба президента.

 

"Особливо детально члени Ставки розглянули ситуацію в Бахмуті. Оцінюючи перебіг оборонної операції, Президент поставив запитання Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та командувачу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Олександру Сирському щодо подальших дій на Бахмутському напрямку. Вони висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті", – йдеться у повідомленні. 

За інформацією німецького видання Bild, у Володимира Зеленського та Валерія Залужного були різні думки щодо дій ЗСУ в Бахмуті. Нібито Залужний кілька тижнів тому рекомендував голові держави подумати про вихід із Бахмута.

Однак, судячи з результатів засідання, підкреслюють експерти, оборонно-наступальні дії в цій ділянці фронту продовжуються. Водночас, на думку секретаря РНБО Олексія Данілова, такі чутки - це лише черговий спосіб посіяти розбрат, адже рф не може перемогти Україну воєннним шляхом.

До того ж, 5 березня представник східного угруповання військ Сергій Череватий в ефірі телемарафону розповів, що росіяни не змогли перерізати усі логістичні шляхи українців, і підтвердив - окупанти знищують мости, проте ЗСУ знаходять інші шляхи. 

"Не лише ЗСУ, а й прикордонники, Національна гвардія, вони тримають оборону в Бахмуті. Туди є можливість доставляти боєприпаси, провіант, забирати поранених. Я розумію важливість питання, але жодна армія у світі не оголошує про свої тактичні дії", , – зазначив він.

А вчора, 6 березня, оперативне командування "Схід" оприлюднило відео з Бахмута, щоби продемонструвати - місто тримається.

Кремлівська сторона

Нещодавно в мережі з’явилося відеозвернення голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина. Він заявив, що відступ російських найманців від Бахмута зруйнує весь фронт. Тоді українці перейдуть у наступ і вийдуть на кордони з росією. 

«Якщо ПВК «Вагнера» зараз відкочується, то в історії відбувається наступна ситуація. Зрозуміло, що фронт посиплеться – посиплеться до російських кордонів, може бути, і далі. Загалом, ситуація буде несолодка для взагалі всіх формувань воєнізованих, які захищають інтереси росії», – сказав він.

Також він зазначив, що в такому випадку українські сили з усіх боків прорвуться на територію так званої ЛНР, зметуть Луганськ і Сорокине. 

Як ситуацію оцінюють експерти

The Wall Street Journal пише, що, попри значні втрати, вагнерівцям вдалося досягти певних результатів під Бахмутом. Метою загарбницької військової компанії було виснаження українських сил. За вісім місяців боїв за місто українська сторона втратила частину військ. Вони були потрібні для весняного наступу з новим озброєнням, наданим США та іншими союзниками.

«В демократичному суспільстві жодна армія не може продовжувати посилати хвилю за хвилею солдатів на неминучу смерть, щоб виграти ще кілька сотень метрів грунту. Навіть регулярні збройні сили росії, відомі високою толерантністю до втрат, ухиляються від відправлення військ на самогубні місії. Але саме такий підхід дозволив «Вагнеру» підійти до межі захоплення Бахмута ціною десятків тисяч російських жертв», – йдеться в публікації.

В американському інституті вивчення війни припускають, якщо загарбникам вдасться взяти Бахмут, вони можуть спробувати відновити наступ на інші напрямки - Костянтинівку чи Слов’янськ.  Але в такому разі ризикують зіштовхнутися з нестачею живої сили та зброї.

«Українські сили, ймовірно, здійснюють обмежений тактичний відхід у Бахмуті, хоча оцінювати наміри України щодо повного відходу з міста ще зарано. Українські війська можуть відступати зі своїх позицій на східному березі річки Бахмутка, враховуючи останні геолоковані кадри руйнування залізничного мосту через річку в північно-східному Бахмуті 3 березня», – коментують ситуацію американські експерти.

«Дорога життя» Лисичанськ - Бахмут

У Пентагоні вважають, що падіння Бахмута не матиме катастрофічних наслідків. Про це журналістам видання CNN заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

"Я думаю, що це більше символічна цінність, ніж стратегічна чи оперативна. Падіння Бахмута не обов'язково означатиме, що росіяни змінили хід цієї битви", — сказав він.

Американський урядовець також наголосив, що не береться прогнозувати, чи може Бахмут впасти і коли саме. За його словами, якщо українські сили відступлять на захід від Бахмута, він не вважатиме це стратегічною невдачею.

Політичний експерт Андрій Смолій каже, що для аналізу ситуації є два основні джерела — офіційні дані та інформація, яку надають військові журналісти або безпосередньо захисники держави. Згідно з цими даними, навколо Бахмута зараз коїться справжнє пекло. Але говорити про відступ українських військових рано, бо основний шлях транспортування підкріплення та боєприпасів досі під контролем України. Хоча загроза окупації територій все одно є.

Якщо Бахмут чи більша частина Бахмута впаде, тобто, якщо ми виведемо звідти сили, то російські війська майже впритул підійдуть до Часового Яру. А Часовий Яр — дорога на Костянтинівку, дорога до Слов'янська, Краматорська. Тому завдання наше наступне: вимотати максимально ворога на території Бахмута і навколо території Бахмута, щоби рашисти не могли здійснювати подальші операції. Бо після Бахмута вони будуть поступово рухатися в напрямку окупації інших районів Донецької області.

В чому цінність Бахмута для росіян

Щоби захопити місто російська армія стягнула великі сили та засоби на цей напрямок. Українські захисники у відповідь йдуть на ризики для збереження позицій. Важливість міста експерти пояснюють по-різному.

Австрійський генерал Вальтером Файхтінґером в інтерв’ю виданню Deutsche Welle висловився, що бої за Бахмут — це фактично війна всередині війни. Тож, на його думку, мета захоплення фортеці є стратегічною.

“На мій погляд, для російського командування важливо будь-що завоювати це місто. Політична мета у цьому разі збігається з військовою. Якщо подивитися на карту, то можна побачити, що Бахмут розташований у центральній позиції, яка згодом може стати плацдармом для російської армії у її спробах завоювати решту Донецької області або просунутися далі у цьому регіоні. Тому якщо російській стороні вдасться захопити місто, Україна втратить важливий опорний пункт в обороні, а Росія отримає хорошу стартову позицію для наступу наступного року” - сказав експерт. 

А командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський в ефірі телемарафону каже, що захоплення міста росіянами має більше символічне значення.

“Бахмутський напрямок завжди був особливим. Ворог цю мету — прорвати оборону наших військ — поставив ще декілька місяців тому. І, наскільки я пам’ятаю, призначались вже шість чи сім термінів, коли вони повинні були оволодіти цим містом. Але кожного разу наші воїни своєю героїчною працею нищили ворога, зривали його плани”, - зазначив генерал-полковник.

Водночас аналітики інституту вивчення війни зазначають, що сам по собі Бахмут не має ні оперативного, ні стратегічного значення, але якби російські війська взяли його відносно швидко, вони б розширити наступ. В такому разі Україна втратила б вигідні оборонні позиції. 

Що відомо про Бахмут

Бахмут — це місто на сході України в Донецькій області. До війни тут проживало понад  70 000 осіб. Місто славилося  своїми соляними та гіпсовими шахтами. Вперше Бахмут був охоплений війною у 2014 році, коли підтримувані Росією сепаратисти почали натиск, щоб захопити Донецьк. Того року бойовики «ДНР» ненадовго захопили частину міста, перш ніж українські сили вигнали їх звідти. Згодом у 2016 році жителі змінили радянську назву Артемівськ на історичну назву міста – Бахмут. Ця назва датується 1571 роком, коли тут було козацьке поселення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: