Українська економіка почала відновлюватись

18e2999891374a475d0687ca9f989d831461921536
Фото ілюстративне. Джерело: Економіка - Карпатський об'єктив

У лютому теперішнього року сповільнилось падіння внутрішнього валового продукту в Україні. ВВП становив 26%. Це краще за показники попереднього місяця, які становили 32%.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Там кажуть, що однією із причин цього стало те, що скоротилась тривалість відключень електроенергії.

Так, у лютому 2023 року економічна активність поступово відновлювалася, враховуючи суттєве зменшення дефіциту електроенергії та скорочення тривалості відключень завдяки відновленню роботи всіх доступних видів генерації в енергосистемі з середини лютого.

«Виграна Україною «енергетична війна» додала оптимізму бізнесу, який поліпшив свої настрої щодо майбутнього й активізував діяльність», - сказала перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Так, у лютому порівняно з січнем поточного року дещо покращилася ситуація в промисловому виробництві завдяки зниженню тиску такого фактора, як дефіцит електроенергії, враховуючи запуск в роботу дев'яти атомних блоків.

Крім того, в лютому ракетних ударів по об'єктах електроенергетики було менше, ніж у січні поточного року, а їх негативний вплив ще й нівелювався більшою адаптивністю виробників.

За оцінками Мінекономіки, подібним чином ситуація поліпшується в багатьох галузях економіки.

Так, у транспортній сфері відбулося поступове відновлення активності по всіх ключових видах транспорту, крім авіаперевезень, діяльність яких поки не здійснюється через військові дії.

Також дещо покращилася ситуація у тваринництві, яке поступово адаптується до складних умов функціонування, зокрема в регіонах, які відносно менше постраждали від війни та куди релокувалися фермери з прифронтових територій.

Суттєво покращилися очікування ділової активності сфери торгівлі, яка чутлива до змін попиту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: