Крилата ракета Калібр або Зброя за 6,5 мільйонів доларів

Калібр

Калібр – ракетна система, розроблена російськими вченими в 1990-х роках, ця зброя може бути запущена з кораблів, підводних човнів та повітряних суден.

Відтак, Калібр - фактично універсальна ракета для нападу. Що це за зброя - ІА Дивись. Інфо розповідає спільно зі сайтом Супротив.

Технічні характеристики ракети

Ракета Калібр поділяється на декілька типів - Калібр-НК, Калібр-ПЛ, Калібр-АЕ та Калібр-М. Вони всі мають певні особливості, втім є у цієї зброї й багато спільного.

Зокрема, кожна із цих ракет може бути обладнана різними типами бойових головок – конвенційними, ядерними, психологічними та іншими. Це свідчить про універсальність зброї, адже дозволяє боротися з найрізноманітнішими цілями.

Дальність польоту Калібрів може сягати понад 2500 км, швидкість - близько 900 км / год. А ще - ракети мають високу точність – похибка 10 метрів на 1500 км.

Технології та інновації

Однією з ключових інновацій, яка була використана при створенні ракет, є система навігації ГЛОНАСС. Вона дозволяє Калібрам знаходити мішені та забезпечує високу точність ударів.

Крім того, ракета має спеціальну систему зменшення відбитків радіо- та інфрачервоного випромінювання, що фактично маскує її перед ворожими силами.

Також Калібр використовує систему автоматичного відбору маршруту, яка дозволяє ракеті самостійно коригувати шлях, якщо виявляються перешкоди, такі як, наприклад, міста.

Ракети можуть літати на малих висотах, що ускладнює роботу ППО.

Ціна ракети Калібр

Хоч офіційні дані про вартість не оприлюднюються, оскільки це є військовою та комерційною таємницею, однак видання Forbs зазначило - ціна однієї ракети сягає близько 6,5 мільйонів доларів.

Загалом же вартість може варіюватися залежно від версії та багатьох інших факторів.

Момент влучання Калібру по Харківській адміністрації

Нагадаємо, 9 березня, під час чергової масованої атаки, росіяни випустили по Україні 84 ракети різного базування та завдали 12 авіаційних ударів. Зокрема, відбулося 20 пусків крилатих ракет Калібр.


Редакція Дивись. Інфо, спільно із ресурсом "Супротив", створили освітню рубрику про військове та цивільне озброєння для широкої аудиторії. Попередній матеріал, про літак МІГ, можна прочитати тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: