Скандал з премією: Шевченківський Комітет склав повноваження

шк
фото: LB.UA

Шевченківський Комітет випустив офіційну заяву, в якій прокоментував скандал щодо вручення Шевченківської премії цього року.

Заява опублікована на офіційному сайті Кабінету з Національної Премії України імені Тараса Шевченка.

Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка сьогодні 16 березня, склав свої повноваження. Причиною рішення стала ініціатива про додаткову премію «За внесок у перемогу». У повідомленні вказано, що ця пропозиція є фактично паралельним конкурсом.

«Ми згодні з тим, що потрібно відзначати значущі твори, створені не тільки після 2014 року, але й після 24 лютого 2022 року, а також не проминати активну участь митців і діячів культури у наближенні Перемоги. Проте ми висловлюємо свою незгоду з тим, щоби вводити нові номінації, критерії чи будь-які інші зміни до існуючого на сьогодні Положення щодо Національної премії України імені Тараса Шевченка 2023 року в прискореному порядку. На сьогодні, коли вже визначені переможці, коли країна чекає Указ і оголошення імен справедливо та за всіма процедурами обраних лауреатів Премії 2023 року, такі зміни мають вигляд непродуманих і деструктивних. Це підриває прозорість та виваженість процедур, пункти Положення та вагу Премії як стабільної і авторитетної інституції з чітким алгоритмом роботи. Поява нових номінацій або інші несподівані зміни в Положенні до нагородження вже визначених переможців підважує довіру до Премії як найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні», - йдеться в заяві.

У комітеті зазначили, що процес створення нових номінації до премії потребує ретельного продумування і планування, зокрема щодо критеріїв, процедур висунення та відбору.

Цей документ підписали 13 з 16 членів комітету.

Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Нагадаємо, лауреатів Шевченківської премії цього року вже оголошено.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: