В Україні хочуть заборонити TikTok буцімто через «витоки» пропаганди: чи доречно

8ec5e410-b8d2-11ed-89f4-f3657d2bfa3b

На сайті президента України зареєстрували петицію щодо заборони в країні TikTok. Авторка звернення говорить, що нині через соцмережу транслюють багато пропаганди. Вона просить заборонити її бодай до завершення воєнного стану.

Зараз її підписали більш ніж 7 тисяч людей. Для того, аби її розглянув глава держави необхідно 25 тисяч голосів.

Скриншот зі сайту петицій

ІА Дивись.info поспілкувалася із експертами та дослідила, наскільки така ініціатива є доречною.

Інфонебезпек — хоч греблю гати

«Поки люди переймаються про те, чи знає про них «мережа», актуальніше подумати, а що саме знає вона. Алгоритми націлені на ваші вподобання працюють від YouTube та різноманітних «володінь» Meta до окремих сайтів, що збирають cookie. Вибачте, але і без TikTok вистачає інфо-«небезпек». У принципі, якщо хтось сильно схоче дізнатися ваші особисті дані чи вплинути на вашу думку – він зможе це зробити. Навіть якщо ви не підліток-тіктокер. Бо тих, хто збирає ці наші особисті дані – багато», — коментує цю петицію Вікторія Кравченко, співвласниця та директорка з маркетингу IPSM.

Вікторія Кравченко. Фото, надане експерткою

Водночас додає, що у глобальному вимірі закриття чи заборона ніколи особливо не допомагали. Тут більше потрібно казати про інформаційну гігієну.

Вважає, що слід тримати руку на пульсі щодо контенту, який «вживає» ваша дитина. Найефективнішим засобом тут є використання засобів батьківського контролю.

«І, так, потрібно сто разів подумати про те, чи слід ставити геолокацію та фотографувати українську воєнну техніку, якійсь важливі об’єкти. Підказка – ні, не слід», — каже фахівчиня.

Але підкреслює, що кожна платформа, яку ви використовуєте, не є злом за своєю суттю: «Тому боротися слід не зі всім організмом, як TikTok, а, можливо, лише з окремими його «виразками». Але знову ж таки: заборона не має мати характер параної. І межу між тим «що мені здається неправильним» і «тим, за що люди, справді, мають нести (навіть) кримінальну відповідальність» не треба перетинати».

ТікТок – це неймовірно ефективний інструмент пропаганди як для нашої сторони, так і для сторони ворога, вважає засновник маркетенгової агенції «Делегуй!» Артем Кельбас.

Як військовий доброволець він каже, що ТТ дійсно дозволяє розповідати про війну більше, ніж постійно блокуючий проукраїнські публікації Instagram або Facebook. Але це має і зворотню сторону.

Артем Кельбас. Фото, надане редакції співрозмовником

Чоловік пояснює, що російські інформаційно-психологічні «спєцаперации» також блукають просторами соціальної мережі.

«Але враховуючи алгоритми ТТ, за якими він демонструє максимально релевантний юзеру контент, можна зробити висновок, що людям з проукраїнською позицією буде демонструватися проукраїнський контент. Натомість любителям «русского мира» – той самий руський мир. Робота алгоритмів – загальновідомий факт, чи не так? Тоді я маю питання до авторки петиції. На основі якої аналітичної вибірки вона робить висновки, що ТікТоці критично багато ру-пропаганди»? —пояснив наш співрозмовник.

Судячи із петиції, він нагадує: в Україні Конституцією закріплене право на свободу слова та думки.

«Відштовхуючися від цього, де-юре кожен має право шерити ту інфу, яку він буде вважати доцільною. І якщо українським ТікТоком гуляють русняві ІПСО – це проблема не ТікТоку, як соціальної мережі, а культури авторства та споживання контенту відповідною аудиторією (що, натомість, свідчить про необхідність посилити цей фронт», — зазначає Артем Кельбас.

Водночас із такою думкою погоджується й директорка з маркетингу Вікторія Кравченко.

«Україна – вільна країна, для якої важлива свобода слова. І ми не маємо про це забувати навіть під час війни. Свобода – наша філософія та національна риса, якщо хочете. Не забуваймо про це і відповідаємо за той контент, який підтримуємо своїми переглядами самостійно. Тому перед тим, як втрутитися у «диванні бої» подумайте, кому ви допомагаєте в цей момент: Україні чи ворогові, чию пропаганду своєю активністю ви фактично підтримуєте? Пам’ятайте: алгоритми показують ваші вподобання, тому порада «почніть, будь ласка, з себе» тут дуже актуальна», — радить експертка.

Додає, що відео-контент цього сервісу настільки різноманітний, що частина «пропаганди» в ньому не може бути домінуючою. І забороняти гігантське джерело отримання цікавої, часто корисної інформації – не дуже адекватно.

Як маркетологиня, жінка пояснила, що TikTok став дуже впливовим інструментом просування товарів, погрожуючи іншим титанам, тому ж Instagram, наприклад.

«У Instagram  такої органіки немає. Тому для українського бізнесу, що прагне виходити на інші ринки, – ця платформа вкрай потрібна для розвитку. TikTok – дуже глобальний та ефективний. Він рівномірно охоплює, як Західний світ, так і Азію», — говорить співрозмовниця.

Артем каже, що зважаючи на опитування десятків колег, котрі працюють у ТТ, не можна говорити про масштаби пропаганди у цій соцмережі. Тому й вважає, що контент тут в українському інфопросторі все ж таки є проукраїнським.

«Відповідно, чутки про закриття ТікТок в Україні мають за собою виключно емоційне підґрунтя, чого навряд достатньо для його призупинення. Хоча ми знаємо, що часто люди думають категоріями емоцій, а не раціональностей», — ставить риторичне питання маркетолог.

А що це змінить?

«Ця петиція не має жодної практичної цінності та логіки. ТікТок - це потужна комунікаційна площадка, яка дозволяє пропагувати проукраїнські цінності, зокрема, розповідати правду про війну. Навпаки, ми маємо зосередити зусилля на просуванні українських наративів в світі, адже авдиторія цієї соцмережі зростає шаленими темпами. Вона дозволяє готувати різножанровий контент. Якщо ми продивимось стрічку, то побачимо багато роликів наших хлопців з ЗСУ. До речі, вони є активними споживачами цієї мережі. Втім, паралельно треба контактувати з офісом Тік Току щодо фактчекінгу та обмеження російської злотворної пропаганди», — зазначає доцентка Навчально-наукового Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Марина Калініна.

Додає, що в час потокових комунікацій треба забути про мову заборон чогось. У вік Інтернету нічого не можна заборонити, бо через VPN можна обійти будь-яку заборону. А сам контент дублюється через інші мережі. Крім того, ми маємо відслідковувати ворожі активності та заповнювати ніші. 

«Заборона Тік Току вдарить по бізнесу, оскільки зараз контента політика брендів налаштована на роботу в Тік Ток. «Заборона» - це російський спосіб мислення. Людей потрібно навчати грамотному медійному споживанню.  Єдине, на що треба зважати, то які дозволи ви даєте цьому додатку на своєму мобільному пристрої. Якщо людина є співробітником державних інституцій, треба мати два смартфони: робочій без Тік Току та особистий з Тік Током. Це загальна практика в Європі та США, коли співробітникам владних органів забороняється користування цією мережею з робочих гаджетів, адже є ризик зламу смартфону», — розповідає вона.

Що діється довкола ТТ у світі?

Сьогодні у США відбувається процес, в якому TikTok звинувачують у передачі даних Китаю та говорять про загрозу нацбезпеки. Проте, що стало причиною, ми не знаємо, додає Вікторія.

«Такі претензії озвучують не перший рік, проте достатніх доказів поки не було знайдено. І це важливо. Подивимось, звісно, що буде далі. Але я особисто, у «відмінах заради відмін» не бачу багато бенефітів для суспільства», — каже вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: