Обличчя російської пропаганди, або Як нині путін декламує наративи Гітлера

image-43
Колаж: Associated Press

2014 року, коли російський диктатор володимир путін анексував український Крим, його почали асоціювати із лідером нацистської Німеччини Адольфом Гітлером, а після повномаштбного вторгнення рф в Україну у лютому торік — поготів.

Нині росія використовує дуже небезпечний інструмент  — пропаганду, яка у межах великої війни проти України з кожним разом посилюється.

Читайте також: «Ви всі замерзнете» та «помирайте в Україні»: різниця російської пропаганди 2022-2023 років

Величезні пропагандистські машини в політичному та громадському житті є одним із значущих аспектів, якими нинішня росії нагадує нацистську Німеччину. Риторика є занадто побідною, переконують у Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр», які організували подію «Путін та Гітлер: порівняння пропаганди».

ІА Дивись.info занотувала головне.

Пропаганда  — невід'ємна частина російських злочинів

Отець Патрік Дебуа, який очолює наукову Раду Меморіального центру, насамперед говорить, що на росії обличчям агітацій є не тільки висопосадовці, як-от міністр мзс рф сергій лавров, котрий безпосередньо поширює українофобські наративи, а й кожен громадянин країни-агресора.

Отець, котрий також є засновником та президентом французької організації «Яхад-ін Унум», додає, що під впливом пропаганди є зокрема солдати ворожої армії, які продовжують чинити воєнні злочини проти українського народу.

«Бо це люди, які вважають, що напали на Україну, аби звільнити світ від ефемерного нацизму. Виникає питання, чи є щось спільне між наративимами, які поширював Гітлер, та тими, які нині йдуть від путіна через російські відомства», — ставить риторичне запитання отець.

Він згадує промови фюрера, у яких останній заявляє, нібито Німеччина ні на кого не падає, а навпаки захищає Німеччину від буцімто вторгнень ззовні.

До слова, цього тижня, коли диктатор рф вперше з 2021 року виступив із промовою перед федеральними зборами країни, він також казав, що росія ні на кого не нападала, а ще те, що країна-агресорка нібито робить усе можливе, аби зупинити війну.

«Це дуже схоже на нинішні промови путіна (повертається Патрік Дебуа до послань Гітлера - ред.), котрий каже, що росія не пішла повномашстабною війною, а навпаки захищає свою територію проти нападників. Усі ми знаємо, що ці висловлювання насправді є протилежні діям. З історії відомо: спочатку Гітлер напав на Польщу, потім на інші країни...та він завжди заперечував те, що він поганець, а навпаки — казав, що захищає виживання Німеччини. Окрім цього, говорить, що захищає всю планету», — наводить приклад отець Дебуа.

Скрин-шот із відео промови Гітлера у нацистській Німеччині

І додає: риторика путіна на початку вторгнення в Україну стосувалась тези про прагнення знищити Україну як нацистську державу, а після дев'яти років війни диктатор вже заявляє, що нацистами є весь світ. Окрім рф, звісно.

«(Диктатор - ред.) як янгол, який оберігає всю планету. Думаю, це має багато спільного із заявами лідера нацистської Німеччини. Утім є різниця. Наприклад, Гітлер нічого не говорив про релігію, а лише про національні вірування. путін виступає за національні цінності, але й також за релігію. І звичайно йдеться про інший підхід», — пояснює науковець.

Він наводить приклад заяви Гітлера 1 вересня 1939 року, коли розпочалась Друга світова війна. Той сказав, що польські солдати обстріляли територію Німеччини. Нині такі заяви роблять окупанти, звинувачуючи українське військо в атаках по їхніх територіях. Фюрер тоді говорив, що це розцінюється як вторгнення в його країну і відтепер Німеччина «на бомби відповідатиме бомбами».

Скрин-шот цієї заяви Гітлера

«Гітлер говорив, що йдеться про так званий самозахист. Як і тепер схожі заяви є у кремлі».

Отець Дебуа додає, що тоді, 1939 року, Гітлерові можна було повірити, але те, що люди на росії не піддають сумніву слова путіна, лаврова та пропагандистам у часи Інтернету та великої кількості інформації з різних джерел, є вражаючим у поганому контекстові.

«Адже увесь світ знає, що це росія порушила українські кордони. Це росія є агресором», — каже Дебуа.

путін вкладає багато грошей у пропаганду. Це також робив Гітлер.

Солдати з рф готові померти через пропаганду

Були надії, що після диктатора в СРСР Йосипа Сталіна, на політичній пропаганді поставлять крапку. Та ж ні.

Очільник наукової Ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» вражений, скільки нині молодих росіян готові віддати своє життя на війні проти України і «померти за ніщо, за пропаганду».

Пропаганда ставить все догори дриґом

Робить висновок спікер. І пояснює: що більша є брехня, то більше людей у неї готові повірити. Істотна частина росіян, чи то пак більшість, підтримують диктатора і йдуть за ним.

Промова диктатора, коли той оголосив про оголошення повномашстабної війни проти України (спеціальна воєнна операція - так на росії називають вторгнення)

«На жаль, путін зараз такий хитрий, як і Гітлер колись. Він знає менталітет свого народу. Знає: що чим страшнішого ворога ти малюєш, то швидше його хочуть знищити. Диктатор заявляє, що українці чинять геноцид проти рф. Усе навпаки, як бачимо», — пояснює пан отець.

Як притягнути до відповідальності людей, які провадять цю пропаганду? Таке риторичне питання ставить отець Дебуа.

Каже, що це злочин. І додає, що навіть дитині зрозуміло - йдеться про злочинні наративи.

«Утім, чому цього не бачать тисячі росіян»?

Отець згадує, що сам патріарх Кіріл вважає, що російські солдати, які гинуть на війні, є праведниками й потраплять до Раю.

Кілька сфер пропаганди

«Ми знаємо, що коли ми порівнюємо пропаганду з часів Першої та Другої світових воєн та нинішню російську, цікаво розуміти те, що до серпня 1918 року німецький уряд офіційно забороняв друк пропагандистських летючок, оскільки там вважали, що вони підштовхують до війни. Усе, звісно, згодом змінилося. І ті, хто не очікував Третьої світової війни, кажуть вже, що вона почалася. У цифровій сфері, економіці і, звичайно, для нас усіх очевидне поле бою. Це Україна», —  говорить Марія Мезенцева, пані депутат Верховної Ради України та очільниця Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ.

У цифровій сфері зараз є набагато більше можливостей, ніж було у Гітлера. Зараз, каже вона, українці зіштовхуються не лише із понад 80 тисячами воєнних злочинів росіян від 24 лютого. Це також стосується і наслідків пропаганди.

«Коли ми бачимо ось ці летючки із тимчасово окупованого Мелітополя на Запоріжжі і порівнюємо їх із такими ж листівками з москви чи Берліна часів Другої світової, то розуміємо, що всі вони виглядають однаково. І це вражає, починаєш думати: а що ж змінилась у розрізі технологій, наприклад»? — каже вона.

І додає, що нині Україна зіштовхується із депортацією росіянами людей, зокрема дітей. Це акти геноциду, акцентує Мезенцева.

І зазначає, що Україна наближається до Перемоги, тому показники російської пропаганди, яку росіяни застосовують, стануть показником того, що її можна винести на міжнародний суд. Адже це ще один факт злочинів окупантів.

Пропаганда як газ

Унаслідок наративів рф в Україні загинули щонайменше 10 тисяч цивільних, адже окупанти цілеспрямовано убивають мирних мешканців, буцімто як ворогів, каже Юрій Бєлоусов, який керує департаментом протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора.

Ці цифри можуть бути вищими у 20 разів. Мільйони українців депортували.

«Пропаганда як газ, який досягає кожної частини російської території, кожного мозку росіян. Як прокурори ми змінюємо підхід до пропаганди. Перші розслідування починали з того, що досліджували промови ворога, намагались кваліфікувати їхні дії. На росії люди працюють на державних каналах, які фінансують із державного бюджету. Це означає, що рішення фінансувати таку діяльність ухвалюються «на горі». Після тривалого аналізу воєнних злочинів, які росіяни здійснили в Україні торік, ми дійшли висновку, що всі ознаки геноциду проти нації вже є. Нині на геноциді зосередились як на головному злочині, поміж агресією», — пояснив фахівець.

Підготовка до війни

Він також пояснює, що ця агресія є лише якимось інструментом, аби захопити територію, і щоби знищити українців як націю.

Пропаганда рф, додає він, на початку повномасштабного вторгнення в Україну відігравала суттєву роль. Вона насамперед підготувала росіян до війни.

«Пропаганда демонізує українців, виправдовує воєнні злочини, намагається зменшити підтримку міжнародних партнерів України, намагаючись націлитись на західні країни. Вона як один із найпотужніх інструментів війни проти України» — констатує Бєлоусов.

Читайте також: Пропагандиста рф, який закликав до геноциду українців, засудили до 5 років в'язниці

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: