Допомога від Заходу: якого озброєння не вистачає Україні

666
фото: Гаубиця М777, Міноборони США

За час стримування загарбницької навали Збройні Сили України перетворилися фактично на передову армію світу. Для успішної протидії ворогу керівники держави реформували структуру та домовилися із західними партнерами про допомогу. Відтак, дружні країни систематично схвалюють нові пакети постачання техніки та озброєння на фронт.

Звістки про передачу зброї надходять ледь не щодня. Колективні дії європейських держав та стратегічних партнерів допомагають українцям тримати оборону.

Однак, чи достатньо цього озброєння і якої допомоги Україні все ще не вистачає — дізнавалися Дивись.Інфо.

ФОТО: ФБ МІНІСТРА ОБОРОНИ ОЛЕКСІЯ РЕЗНІКОВА

Україні потрібне озброєння

У четвер, 30 березня, Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний оприлюднив кадри роботи української авіації і заявив, що Україні потрібні сучасні винищувачі F-16. В опублікованому відео командир бригади тактичної авіації Олексій Манюшкін поділився, що українські військовослужбовці добре вмотивовані й готові у найкоротші терміни оволодіти будь-якою західною технікою, щоб наблизити перемогу України.

На противагу, під час слухань в сенатському Комітеті з питань збройних сил міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що на цьому етапі війни надання Україні сучасних винищувачів не допоможе:

«Щодо винищувачів F16, якщо таке рішення буде ухвалене, то для забезпечення цих можливостей знадобиться приблизно 18 місяців. Але це не допоможе українцям на цій стадії війни. Чи можуть українці отримати винищувачі у майбутньому? Ми всі віримо, що так. Потенційно це можуть бути або F16, або інші літаки четвертого покоління. Тож ми продовжимо працювати з нашими партнерами, щоб переконатися, що Україна має саме те, що їй потрібно».

За словами міністра, зараз головною потребою українців на полі бою є протиповітряна оборона великої дальності:

«Зараз головна потреба українців - це протиповітряна оборона. Це критична необхідність на полі бою. Їм також потрібна зброя великої дальності та бронетехніка. І ми надаємо їм значний пакет таких можливостей. Ми також навчаємо їх та гарантуємо забезпечення наданого озброєння».

Фото: Міністерство оборони США у Twitter

Ще на початку місяця на спільній з президентом Латвії Егілсом Левітсом пресконференції потребу в озброєнні вкотре висловив Президент України. Зокрема, було наголошено на необхідності отримання танків та літаків.

«Більше ніяких секретів немає, яка у нас зброя. Більше немає таємниць, що там є у росії. Всім зрозуміло, що там не така потужна армія, просто дуже багато людей, яких абсолютно не шкода тому керівництву», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що пріоритетом для українського війська на сьогодні є артилерія, амуніція та велика кількість снарядів. Голова держави зазначив, що перелічене ним озброєння потрібно, аби зупинити росію і вигнати ворога з української території, а не стріляти по території агресора.

Яке озброєння прибуло в Україну цього місяця

Точної інформації про надходження військової техніки в Україну немає. У відкритому доступі є відомості за весь період повномасштабного вторгнення. Згідно з загальнодоступною таблицею постачання, у списку допомоги  — авіація та БПЛА, артилерія, танки, бронетехніка, протиповітряна зброя, РЕБ, протитанкова зброя та інше. Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповідає, що цього місяця в Україну надійшло особливо багато танків:

«Ми отримали велику кількість танків, як-от «Leopard 2A4» , «Leopard 2A6» та «Challenger 2» . Крім того, приїхали броньові машини. Це, наприклад, німецькі «Marder» або «Stryke» та інші модифікації середньо- та легкоброньованої техніки. Це необхідно для повноцінної комплектації формування підрозділів західного зразка. Крім того, ми отримали боєприпаси у великій кількості - і радянського, і західного зразка».

Проте розрив між фактичними обсягами військової допомоги і запитами України великий. У нас є потреба, повідомляє Олександр, і в іншій техніці. Нам необхідна велика кількість артилерії.

Leopard 2A4

Які країни постачають Україні зброю

Постачання зброї в Україну перманентно триває. Допомога надходить від стратегічних партнерів, зокрема Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, а також країн Європейського союзу. Як зазначає військовий аналітик Андрій Смолій, ЄС є неоднорідним, отже й підтримка країн-учасниць союзу відповідна. З урахуванням масиву озброєння на балансі окремих держав, особливо активно сприяють військовим надходженням на фронт Польща, Франція та Німеччина. Варто відзначити й вклад Латвії, Литви й Естонії, які постачали зброю ще до початку повномасштабного вторгнення.

«Також, можна виділити інші країни, які не мають фінансової можливості підтримувати нас в необхідних масштабах, однак все одно виділяють кошти та озброєння. Це Словаччина, Чехія, Італія, Чорногорія та Іспанія. Але давайте ще не забувати про ті держави, які постачають або певні компоненти, або певну іншу допомогу, яка є, по суті, доповнюючим елементом до нашого озброєння. Тут я хочу нагадати про Японію, Пакистан та Канаду», - розповідає експерт.

фото: U.S. Embassy Kyiv

Крім того, є держави, які не можуть постачати озброєння офіційно. Це нормальна ситуація в умовах гібридної війни, зазначає Андрій. До прикладу, Болгарія за рік поставила Україну озброєння на суму понад 1 мільярд доларів через треті країни:

«Інформаційна війна росії проти всього світу триває, тому деякі поставки де-факто є не публічними. Це нормально, коли певні держави не хотіли б світити поставками тих чи інших елементів допомоги. Навіть може бути така ситуація, що США та Британія теж не оголошують про певні пункти поставок, щоб був «ефект несподіванки» і щоб це мало більшу результативність на полі бою».

фото: twitter.com/oleksiireznikov

А втім, є країни, які перешкоджають процесу отримання Україною зброї. В січні цього року в Угорщині заявили, що не надаватимуть транзит зброї для України. А згодом Угорщина спільно з Австрією домовилися не постачати зброю в Україну. Аналітик пояснює таку ситуацію тісною економічною співпрацею з російською федерацією:

«Що Угорщина, що Австрія нашпиговані російськими грошима, російським впливом, російським бізнесом. Угорщина є таким собі політично-економічним міні партнером рф. Австрія також купує в росії нафту й газ, в Австрії працюють російські банки та є великі російські капіталовкладення. Більше того, велика кількість росіян є присутня в цих країнах, які впливають на політичні процеси».

фото: пр*зидент росії та президент угорщини, з вільного доступу

Європейський Союз спільно підтримав поставки зброї в Україну ще минулого року

Після численних закликів українського керівництва про необхідність на фронті сучасної зброї, всі 27 держав ЄЄ одноголосно підтримали збільшення поставок. У квітні минулого року високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель продемонстрував готовність Заходу підтримувати Україну. За його словами, осторонь не залишилися навіть Болгарія та Угорщина, які напередодні виступали проти такої ініціативи.

«Ці країни беруть участь у фінансуванні зброї, що надається Європейським Союзом, як держави-члени. Неправда, що вони не беруть участь. Якби вони не брали участь, це було б неможливо, тому що рішення приймаються одноголосно. Угорщина і Румунія, Всі 27 держав-членів були одностайні... Угорщина, як мені відомо, не пропускає зброю на свою територію, але це інша справа. Угорщина платить свою частку, тому вона бере участь в озброєнні України» - сказав він.

Боррель запевнив, що багато країн вже тоді допомагали Україні з власних оборонних бюджетів. На той момент йому складно було вказати точну суму грошей, яку країни ЄС готові надати Україні для боротьби зі спільним ворогом. Як і зазначив посадовець,1,5 млрд євро дійсно були «тільки початком»:

«Не зациклюйтеся на півтора мільярдах. Це та частина, яку ми фінансуємо за рахунок Фонду, якого немає в європейському бюджеті... Але я вас запевняю, грошей набагато більше. А якщо буде мало, ми додамо ще... З військової точки зору, оскільки ми не будемо втручатися у війну, єдиний спосіб допомогти українцям - надати їм необхідне обладнання, щоб вони могли воювати... Ми будемо продовжувати це робити, використовуючи наявні у нас кошти та будемо намагатися забезпечити те, що їм потрібно... Так, це зовсім не символічно».

фото: Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, AP

Читайте також: Пекельний березень: російські ракети продовжують руйнувати українські міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: