Книжкові новинки, які варто прочитати у 2023 році

Безымянный

Цього року українські видавництва підготували для нас чимало дійсно потужних книг: це і бестселери від світових авторів — пулітцерівської лауреатки Енн Тайлер, — і новинки від українських письменників, зіркові мемуари, зокрема, славнозвісні спогади принца Гаррі. І найболючіші історії - спогади тих, хто пережив окупацію.

Книжкові новинки, що зацікавлять кожного

French Braid, Енн Тайлер; "Фабула"

Книжкові новинки

Свіжий роман Пулітцерівської лауреатки та майстрині психологічних сімейних драм Енн Тайлер ("Уроки дихання", "Блакитне мереживо долі") вийшов у березні 2022 року та миттєво очолив рейтинг бестселерів The New York Times. "Французька пліть" — "кумедна, радісна, прониклива подорож у глибину бід однієї балтиморської сім’ї", яка починається в середині 50-х років минулого століття і веде нас у сучасні часи.

Події роману відбуваються в Балтиморі, це історія Гарретів: чоловік і дружина Робін і Мерсі, діти Еліс, Лілі й Девід. Ми зустрічаємо їх під час рідкісної відпустки на озері штату Меріленд, і проведемо з ними декілька десятиріч, відстежуючи їхні травми та радощі, дорослішання та старіння. Як завжди, Тайлер написала щемкий, іронічний роман, від якого не відірватись.

"Анна. Біографія", Емі Оделл; Yakaboo Publishing

"Анна. Біографія" — це майже 500 сторінок, які розкажуть про будні головної редакторки американського Vogue та про її шлях до слави. Авторка біографії — письменниця Емі Оделл, яка провела 250 інтерв'ю з колегами та друзями Анни Вінтур, працюючи над біографією. The New York Times вже написали, що "Анна. Біографія" — найвідвертіший портрет Анни Вінтур, колись створений. Книжка вийшла 2022 року в Штатах та потрапила до рейтингу найкращих видань Bloomberg’s.

"Запасний", мемуари принца Гаррі; "Лабораторія"

Успіх мемуарів принца Гаррі: приреченість чи розрахунок? - портал новин  LB.ua

Мемуари принца Гаррі, які вийшли 10 січня, потрапили на перші шпальта світових видань ще задовго до релізу (та викликали неабияке занепокоєння в королівській родині). Добрі новини: вже у березні зізнання принца можна буде прочитати українською. У мемуарах Гаррі дозволяє собі те, що не міг дозволити попередні роки, поки лишався офіційним спадкоємцем — відвертість. Але, здається, мовчати принц більше не збирається: у "Запасному" він розповідає не тільки про потенційно скандальні речі, як-от вживання наркотиків або перший сексуальний досвід, але й про дійсно болісні — переживання загибелі матері та складні стосунки з братом Вільямом та батьком, сьогодні вже королем Чарльзом.

"Залізний генерал. Уроки людяності", біографія Валерія Залужного; Vivat

Харківське видавництво Vivat готує до друку, без сумніву, найочікуванішу книжку року — біографію головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. "Це історія про сміливого й рішучого чоловіка, залізного генерала, який залишився людяним, щирим та байдужим до слави, — розповідає СЕО видавництва Юлія Орлова. — Це спроба показати Валерія Залужного насамперед як людину, якій довіряють мільйони. Книжка, що її написав найближчий свідок подій, дасть змогу зазирнути за лаштунки доленосних нарад, почути голоси тих, хто стоїть пліч-о-пліч і наближає перемогу.

Ім’я автора книжки "Залізний генерал. Уроки людяності" у видавництві поки не розголошують — з питань безпеки.

"Скарби України. Культурна спадщина нації"; Arthuss

Книга «Скарби України: культурна спадщина народу» у рейтингу найкращих  артвидань NYT - Вечірній Київ

"Скарби України: культурна спадщина народу" — це 220 яскравих зображень українських пам’яток і справжній гід культурою України. Книжка вийшла у відомому британському видавництві Thames and Hudson минулого року, стала одним з найкращих видань цього року за версією The New York Times і вже нинішнього року її українську версію представить видавництво Arthuss.

"Мова війни", Олександр Михед; Видавництво Старого Лева

Олександр Михед — письменник, культуролог, автор блискучої книжки публіцистичних есеїв "Я змішаю твою кров з вугіллям" про український Схід. Нова збірка Михеда хронологічно охоплює рік повномасштабного російського вторгнення. Автобіографічні історії переплітаються з розповідями про віхи російсько-української війни, хроніками військових злочинів, скоєних окупантами, та розмовами з тими, чиє життя вторгнення змінило назавжди.

" #Маріуполь. #Надія", Надія Сухорукова; "Лабораторія"

Книга #Маріуполь #Надія. Надія Сухорукова (м`яка обкладинка): продаж, ціна  у Києві. Література з суспільних та гуманітарних наук від "інтернет-магазин  Умнічка - книги, іграшки, набори для творчості" - 1791117761

"Маріуполь. Надія" — блокадні щоденники української журналістки Надії Сухорукової, які авторка писала в березні-квітні цього року та публікувала в соцмережах, намагаючись розповісти світові про те, як Маріуполь переживає жахи блокади та окупації. "Це місто мого дитинства, моєї любові, мого щастя. Я бачила його різним, але ніколи не думала, що побачу його мертвим", — пише Надія Сухорукова. За словами авторки, саме щоденники допомогли їй не впасти у відчай.

Уривки друкували на платформі "Відкрита демократія" (Велика Британія), у виданнях "Голос Америки" (США), "New York Times" (США), "Українська правда" (Україна), "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (Німеччина). Публікував щоденники й український Vogue.

"Міста живих, міста мертвих. Історії війни у Бучі та Ірпені", Євгенія Подобна, Фоліо

Буча та Ірпінь перестали асоціюватись з лісом, санаторіями та дитячими таборами, з розміреним життям передмість столиці. Тепер одні тільки назви цих міст прошивають болем навіть тих, хто ніколи в них не бував.

«Босоніж на оливі», Таїс Золотковська. Видавництво XXI

«Босоніж на оливі» – історія про те, що завжди можна і є куди й до кого повернутися, про те, що завжди можна змінити своє життя. Та попри все, у романі дуже багато любові, що повсякчас живить Анну. Це все те, що дозволило головній героїні не втратити в собі людину, стати сильною і незалежною особистістю, віднайти себе і щастя.

Читайте також: Хто отримав премію імені Лесі Українки за 2022 рік

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: