Україна поки не отримає ATACMS від США, - Міллі

Untitled
Фото: Andre Pain/AFP

США поки що не готові постачати Україні ракети великої дальності ATACMS, але розглядають інші варіанти, щоб надати ЗСУ більше можливостей на полі бою з російськими агресорами

Про це сказав голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі в інтерв'ю для Defense One, оприлюдненому напередодні, пише Кореспондент.

Він наголосив, що поки що є політичне рішення не надавати ATACMS українцям. За його словами, "з військової точки зору, у нас відносно небагато ATACMS, і ми маємо переконатися, що у нас також є власні запаси боєприпасів".

"А дальність дії зброї – я думаю, що є деяке перебільшення того, що може зробити ATACMS, а що ні… Радіус дії ATACMS більший, але є інші системи, які можуть забезпечити ту ж далекобійність", – сказав генерал.

Марк Міллі уточнив, що є безпілотники з аналогічними можливостями, і що "британці мають пару систем".

"Таким чином, є кілька інших речей, за допомогою яких ми могли б надати їм (українським військовим – ред.) деяку перевагу. Але прямо зараз ми не надаємо ATACMS", – додав голова Об'єднаного комітету начальників штабів США.

Чому для України важливі ATACMS, розповідає 24 канал.

Це тактичні ракети, здатні здійснювати постріл на відстань до 300 кілометрів. Слід зауважити, що їх є кілька модифікацій. Нас цікавить лише MGM-140B ATACMS Block 1A. Це система, яка пройшла модернізацію. Її касетна бойова частина містить 275 бойових елементів M74. І, власне, саме вона здатна бити на цю відстань. Інші ж версії б'ють на дистанцію приблизно удвічі меншу.

У мережі зробили дуже демонстративну мапу. З її допомогою можна зрозуміти, яку територію можна було б охопити, якби Україна мала MGM-140B ATACMS Block 1A. Це б дозволило нам зробити так, щоб ворог не намагався близько підійти на території Білорусі. Крім того, спочатку це дозволило б звільнити всі окуповані території, а потім тримати під вогневим контролем кордон і з Росією.

Куди можуть досягати ракети MGM-140B ATACMS Block 1A / Ілюстрація Ukraine Battle Map

Але є одне "але". І про це порівняно нещодавно розповідали журналісти Politico. Вони зауважили, що насправді у США не так уже й багато цих ракет ATACMS. За останні 20 років компанія Lockheed Martin випустила близько 4 000 цих ракет у різних конфігураціях.

Частину з них США продали країнам-союзникам. Ще 600 американські військові випустили під час війни у Перській затоці та війни в Іраку. Тож Міллі не просто так заявив про запаси держави. Слід розуміти, що Сполучені Штати не віддаватимуть усі ці ракети до останньої.

Читайте також: Допомога від Заходу: якого озброєння не вистачає Україні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: