Що формує валютний ринок в Україні та які прогнози на курс, — експерт

гроші 1
Гроші. Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Нинішнього тижня очікуються незначні коливання готівкового курсу валют, натомість ситуація залишатиметься у звичному контрольованому стані.

Курс валют на 4 квітня

У вівторок НБУ встановив офіційний курс гривні до євро на рівні 39,76 грн. Євро подорожчало на 2 копійки.

Курс долара не змінився і коштує 36,57 грн.

Про це ІА Дивись.info розповів директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства «КОМІНБАНК» (COMINBANK) Герман Марченко.

Він каже, що впродовж 3-9 квітня готівковий курс:

  • долара буде у діапазоні — 37,30-38,30 грн /$
  • євро — 39,5-40,5 грн / €.

Наш співрозмовник пояснює, що впродовж цього тижня ймовірні коливання, однак вони не будуть значними, а ситуація залишатиметься у звичному, контрольованому стані.

«Протягом останніх кількох тижнів ринок купівлі-продажу є досить активним. Це відобразилося у незначних коливаннях то вгору, то вниз. Такі зміни, залежно від валюти, відбувалися у межах 0,3-0,5 грн і трошки «пожвавили» досить тривкий валютний коридор», — говорить експерт.

Герман Марченко додає, що водночас різниця між купівлею та продажем була несуттєвою — 0,15 грн за долар та 0,25 за євро.

Що формує валютний ринок?

Є кілька головних чинників, які формують валютний ринок в Україні. Експерт зазначає, що йдеться про:

  • вагому макрофінансову допомогу, яку надають Україні: «Майже щотижня ми отримуємо позитивні новини про надання чергових «системних» траншів від ЄС, США та Великої Британії».
  • «невагому» інфляцію, яка не перевищує 1% на місяць.
  • політику регулятора зі збереженням на стабільному рівні облікової ставки та офіційного курсу валют, а також баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту.

Нагадуємо, що вперше з початку всеосяжного російського вторгнення в Україну НБУ підвищив облікову ставку із 10% до 25% річних. Сталося це 2 червня нинішнього року. Таке рішення посилило спроможність Нацбанку щодо забезпечення стабільності курсу та стримування інфляції в умовах війни. У вересні теперішнього року Нацбанк зберіг облікову ставку на попередньому рівні. Таке ж рішення ухвалили й у грудні, а також у березні нинішнього року.

  • валютні надходження за експорт, зокрема продаж збіжжя.
  • поступове поновлення активності в різних сферах економіки (це стало завдяки стабілізації в енергетичний сфері).

Марченко каже, що черговим фактором, котрий формує валютний ринок, є й мужність та нові звитяги ЗСУ у боротьбі із російсько-окупаційними військами.

Ймовірне послаблення курсу валют

Наразі немає змістовних ознак, що валютні тренди зміняться, говорить фахівець. Але є припущення, що наприкінці наступного тижня можливе незначне послаблення курсів долара та євро.

«Через наближення Великодня (громадяни можуть обміняти частину валютних заощаджень для святкових закупів). Така ситуація може протриматися до 16-17 квітня. Зокрема, не виключено, що за ці дні пропозиція готівкової валюти на кілька днів може дещо зрости (в межах 5-7%), що спонукатиме продавців знизити готівковий курс - на 2-3%», — пояснює Марченко.

І додає, що з 6-7 квітня до 16 квітня курс валют може становити 37,30-38,30 грн / $, а євро - 39,5-40,5 грн / €.

Коли валюта поверне свої позиції?

Станеться це, ймовірно, вже з 3-ї декади квітня. Тому, говорить експерт, готівковий курс становитиме:

  • 38-39 грн / $,
  • євро -  40-41 грн / €. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: