Україна готувала удари по москві на річницю повномасштабного вторгнення, — WP

311776876_3402641979967986_882581942491583878_n-1 (1)
"Пожежа Москви". Картина Івана Айвазовського, 1851 року

Нинішнього року, 24 лютого, на річницю повномасштабного вторгнення росії Україна готувала масовану атаку по москві. А втім відмовились від цього на прохання США.

Про це йдеться у статті The Washington Post, яку оприлюднили 24 квітня.

З посиланням на секретну доповідь Агентства національної безпеки США, яку поширили за два дні до дати, журналісти пишуть, що начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов наказав одному зі своїх офіцерів «готуватися до масованих ударів 24 лютого...використавши все, що є у ГУР».

Водночас розмірковувалось навіть про морський удар з використанням тротилу по чорноморському портовому місту Новоросійськ. За такими планами українців таємно спостерігали чиновники у Вашингтоні, а у Білому домі побоювалися, що атаки всередині рф можуть спровокувати агресивну відповідь кремля.

22 лютого ЦРУ поширило нову секретну доповідь: ГУР «на прохання Вашингтона погодився відкласти удари» по москві. Ця інформація стала частиною масиву секретної інформації, яка нещодавно була злита в Мережу. Однак у них не пояснюється, хто саме втрутився та чому українці погодилися скасувати атаки.

Згідно із доментами, 13 лютого Буданов наказав одному зі своїх офіцерів бути готовим до операції, а США повторили свою публічну рекомендацію своїм громадянам негайно залишити рф.

Поміж іншим, йшлося про те, що американська розвідка стежить за комунікаціями Буданова, що, схоже, не є новиною для нього самого.

Видання також зазначає, що ГУР планувало атакувати членів ПВК «Вагнер» в Малі, але поки невідомо на якій стадії зараз знаходиться ця операція і чи отримали в розвідці дозвіл на виконання своїх планів.

Крім того, ГУР розробило плани таємних атак на російські сили у Сирії з використанням таємної допомоги курдів.

Офіційні особи у Вашингтоні та Європі зробили Україні зауваження за атаки за межами її території, які, на їхню думку, зайшли надто далеко.

Американські чиновники також стурбовані тим, що Пекін, ймовірно, розглядатиме атаки України всередині росії як «можливість представити НАТО як агресора», і що Китай може збільшити свою підтримку рф, якщо вважатиме ці атаки «значними». У приватних розмовах американські та європейські чиновники висловлюють своє захоплення Будановим. Але вони також кажуть, що його зухвалість іноді змушує їх нервувати.

Нагадаємо, вранці 24 квітня стало відомо, що на росії впав безпілотник, який містив 17 кілограмів вибухівки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: