Міноборони відреагувало на порівняння журналістів із закупівлями ГУР МОУ

326797484_689071216343646_590402722363820423_n
Фото: Міноборони

Міністерство оборони України назвало некоректним порівняння закупівель харчів Головного управління розвідки для військових частин із закупівлями для ЗСУ.

Про це сказано у заяві оборонного відомства 27 квітня.

У Міноброни кажуть, що журналісти порівняли звіти про закупівлю саме продуктів для харчування окремої військової частини ГУР МОУ за місцем постійної дислокації у Києві. А для ЗСУ не закуповують окремо продукти, а комплексну послугу з організації харчування за каталогом продуктів, ціни на які вже враховують логістику та доставку у райони ведення бойових дій.

«Послуга з організації харчування, по суті, це формат "їжа ходить за військовослужбовцем". Ціна послуги з організації харчування одного військовослужбовця складає від 137,04 грн до 144,06 грн на добу», — йдеться в повідомленні.

У відомстві додали, що розвідники під час виконання бойових завдань, як правило, забезпечуються харчуванням за тим же принципом, як і всі військові ЗСУ — завдяки укладеним Міноборони договорам щодо послуг з організації харчування.

«Нагадуємо, що Міністерство оборони України продовжує пошук рішень, направлених на забезпечення прозорих процедур закупок та ефективних моделей організації харчування Збройних Сил України», — наголошують у відомстві.

Тому керівництво провело зустріч з представниками великих торговельних мереж, аби залучити рітейлерів до процесу організації і безперебійного забезпечення харчуванням військовослужбовців.

Представники мереж наголосили, що при існуючих вимогах забезпечення логістики продуктів — а саме за принципом гарантування доставки продуктів до частин при їх постійній передислокації, — є занадто ризикованим процесом для мережевого бізнесу при визначених цінах послуг з організації харчування одного військовослужбовця на добу. За словами рітейлерів, вони низькі.

Додають, що для Збройних Сил України не закуповуються окремо продукти. Ціна у договорах враховує, зокрема: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видачу продуктів харчування, їх облік та інші заходи, згідно з заявками командирів військових частин у визначених місцях. Ціни договорів, а також додатки до них були оприлюднені Міноборони ще два місяці тому - 28 лютого.

Що передувало?

Головне управління розвідки купує деякі продукти для військових частин значно дешевше, ніж Міністерство оборони України, повідомили «Наші гроші» з посиланням на ціни, оприлюднені на порталі Prozorro.

Поміж цим, 21 січня нинішнього року українське видання ZN.UA оприлюднило матеріал, у якому йшлося про завищення цін на послуги організації харчування військових ЗСУ у 2-3 рази. Інформацію отримало від джерела у ЗСУ, зазначили там.

Зокрема, пише видання, що Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз приблизно 7 грн за штуку.

«Саме видання «Дзеркало тижня» через півтори доби після публікації вирізало кілька позицій зі своєї інфографіки, де містилися некоректні порівняння, по яких вже найбільший розголос. На жаль, зробило це без пояснень. Розуміння некоректності по інших позиціях також прийде», — підкреслив Резніков.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: