Забруднення вод на Хмельниччині: в Україні вперше судитимуть підприємців за екоцид

photo_5359601032419722578_y
Фото: ОГП

Вперше в Україні судитимуть за екоцид. Справу щодо двох підприємців із Хмельниччини, котрих підозрюють у забрудненні вод, скерували до суду.

Про це розповіли у Офісі Генпрокурора України 28 квітня.

Ідеться про приватне підприємство у Хмельницькій області, де виготовляють картонно-паперову продукцію. Люди, що мешкали неподалік, неодноразово скаржились правоохоронцям щодо масової гибелі рослин та тварин у річці, що є притокою Случ. Вона протікає на межах Хмельницької та Житомирської областей.

У відомстві кажуть, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017-го по січень 2021 року не очищали промислових стоків підприємства від забруднюючих речовин.

У процесі виробництва вони систематично скидали забруднені зворотні води у річку. Зокрема, з перевищенням змісту гранично допустимої концентрації забруднюючих токсичних речовин, пояснюють прокурори.

 «Унаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод повне знищення живих організмів донної фауни», — сказано в повідомленні відомства.

Коли проводили екоекспертизу стан вод у річці фахівці визначили як «дуже брудні». Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Зруйновано гідроекосистему.

Увага! Фото, оприлюднені нижче, можуть вразити (18+)

Що таке екоцид?

Це масове знищення рослинного та тваринного світу, зараження водних ресурсів, атмосфери та інші дії, які здатні викликати екологічну катастрофу.

Що ще відомо про екоцид в Україні?

Цим займаються російсько-окупаційні війська. За даними заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, дії військових рф на тимчасово окупованих територіях можуть привести до екологічної катастрофи.

З початку окупації вони неконтрольовано вирубують ліси. Маляр вважає, що це призведе до катастрофічних наслідків для екології України.

Натомість у Запорізькій області через повномашстабне російське вторгнення знизився рівень води у річці Дніпро, а також на каховському водосховищі. Це свідчить про екологічну катастрофу, вважають у місцевій військовій адміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: