У Львові врятували немовля із рідкісною патологією дихальних шляхів

344374233_188368780734222_4209943096095918326_n
Фото: Перше ТМО Львова

Львівські отоларингологи прооперували новонародженого Максимка, у якого діагностували зрощення носових отворів. Немовля не могло дихати та їсти. Вручання провели у лікарні Святого Миколая.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, на базі якого діє заклад.

Лікарі кажуть, що про аномалію внутрішньоутробного розвитку до народження відомо не було.

«Вагітність протікала добре. Тож, те, що немовля не змогло самостійно дихати, стало шоком. Його одразу перемістили до реанімації, де підключили до апаратів. Та виявили повну кісткову атрезію хоан - небезпечну для життя патологію дихальних шляхів», — йдеться в повідомленні.

Медики пояснюють: атрезія хоан це зрощення носових отворів. Хоани це внутрішні ніздрі. Така вроджену аномалію діагностовують в одного з 7 тисяч новонароджених. При частковому зрощенні дитина страждає від недоотримання кисню та має високий ризик розвитку пневмонії. Окрім цього, може дійти й до смерті.

У пацієнта львівської лікарі недуга перекрила носові отвори. Залишалось лиш виправити ваду хірургічно.

Читайте також: Непомітні: чого ми не знаємо про рідкісні хвороби і які перешкоди спіткають таких людей

«Після десяти днів у реанімації Максима прооперували. Під час хірургічного втручання спеціалісти отоларингологічного відділення зробили в носі малюка отвори. Та зафіксували їх спеціальними трубками, аби дихальні шляхи знову не заросли. У лікарні під наглядом неонатологів Максим провів місяць. Увесь цей час хлопчик харчувався за допомоги зонду», — додають у Першому ТМО.

Нині хлопчикові три місяці. Він самостійно дихає та їсть і також набирає вагу. Наразі батьки привозять малюка на огляди щоденно, аби медики провели профілактичну чистку. Її проводитимуть поки хлопчикові не виповниться шість місяців.

Раніше ми розповідали, що львівські лікарі врятували 4-річного хлопчика з рідкісною вадою опорно-рухового апарату – зрощення кісток передпліччя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: