Втручання з пробудженням: у Львові прооперували 28-річного пацієнта з пухлиною мозку

344175881_943252596925850_7394447764316823024_n
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У Львові вперше виконали операцію із пробудженням дорослої людини. Пацієнт  — 28-річний чоловік, у якого виявили 5-сантиметрову пухлину у лобній частці головного мозку.

Про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова у п'ятницю, 5 травня.

Там розповідають, що чоловік звернувся до лікарів зі скаргами на головний біль, втрату свідомості, судоми та порушення рухів у правих кінцівках. А напади призводили тимчасової втрати мовлення.

Після обстеження у Центрі нейрохірургії і неврології виявилось, що утвір перетискає ділянки, що відповідають за рухи та мовлення. Аби усунути його та не пошкодити життєво важливі структури мозку, команда лікарів вирішують застосувати новий метод операцій — AWAKE CRANIOTOMY.

«Ідеться про втручання з пробудженням. Перед безпосереднім видаленням пухлини анестезіологи виводять пацієнта з наркозу і головну частину операції він був при свідомості. Аби нейрофізіологи та афізіологи мали змогу проводити лінгвістичні тести - говорити з пацієнтом - та контролювати його здатність рухати кінцівками, a нейрохірурги при цьому були впевненими, що не зачіпають функціонально важливих зон мозку», — з пояснили медики.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Операція тривала 6 годин та минуло успішно. Лікарям вдалося видалити пухлину, a важливі ділянки мозку залишилися неушкодженими. Пацієнт вільно говорить і рухається та дуже тішиться цьому. На 7-й день після операції пацієнта виписали додому.

25 квітня у Першому ТМО міста повідомили, що нейрохірурги у Львові вперше в історії української медицини дитині провели операцію на мозку — з пробудженням. Під час одного із етапів операції пацієнт мав бути при свідомості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: