В Україні пропонують посилити відповідальність за порушення у сфері донорства крові

Blood donor at donation.
Blood donor at donation with a bouncy ball holding in hand.

Зміни передбачені урядовим законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорства крові та компонентів крові».

Про повідомляє Верховна Рада України.

Цей законопроект розроблено з метою наближення законодавства та практик до європейських стандартів у сфері служб крові. Крім того, ця законодавча ініціатива спрямована на покращення якості та безпеки забору, тестування, обробки, зберігання та розповсюдження крові людини та її компонентів.

Ситуація у сфері донорства крові в Україні станом на сьогодні

Нині в Україні відповідальність за порушення вимог щодо заготівлі, переробки, тестування, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові є доволі нечіткою. Зокрема, у статті 45 Кодексу України про адміністративні правопорушення наведено перелік порушень, за які особу можуть притягнути до відповідальності. Йдеться про штрафи. Водночас статтею 144 Кримінального кодексу передбачено покарання лише за насильницьке донорство: «Насильницьке донорство карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, з штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи без такого».

Читайте також: Львівщина впровадить британські стандарти допомоги людям із серйозними хворобами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: