Сенат Польщі ухвалив резолюцію щодо членства України в НАТО

нато

У резолюції, яку схвалили в четвер, 11 травня, сенатори закликають країни-члени Альянсу прийняти Україну за надзвичайною процедурою, як це було з Фінляндією.

Про це написали у виданні «Польське радіо».

Там опублікували резолюцію, в якій зазначили, що Україна сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом.

Що вказано в резолюції, яку ухвалив Cенат Польщі

Польські сенатори підкреслили, що саміт Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі, який відбудеться у липні 2023 року, має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства в організації. Крім того, Україна має отримати значно більше, ніж задекларовано досі.

«Після року жахливої ​​війни ми знаємо, що Україна, протистоячи Росії, захищає Європу і є ключовою ланкою, що захищає континент від агресії зі Сходу», — написано в резолюції.

Також в документі зазначили, що Фінляндію та Швецію «запросили приєднатися до НАТО за процедурою, яка ніколи раніше не використовувалася». Тому схожий принцип можна застосувати й до України. Оскільки, якщо Росія переможе Україну, вона не зупиниться на її західному кордоні.

У резолюції також висловили підтримку вимогам країн, що межують з Росією, щодо міцних гарантій безпеки для України, які мають показати шлях до її членства разом із зміцненням політичних зв’язків з Північноатлантичним альянсом.

Підкреслимо, що Сенат Польщі ухвалив резолюцію цілком одноголосно.

Вступ України в НАТО: що відомо

За результатами соціологічного опитування «Рейтинг» 86% українців підтримують вступ країни до НАТО. 

Президенти дев’яти країн Північноатлантичного Альянсу з Центральної та Східної Європи опублікували спільну заяву, в якій засудили анексію Росією українських територій і закликали НАТО суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Її підписали президент Чехії Мілош Земан, президент Естонії Алар Каріс, президент Латвії Егілс Левітс, президент Литви Гітанас Науседа, президент Північної Македонії Стево Пендаровський, президент Чорногорії Міло Джуканович, президент Польщі Анджей Дуда, президент Румунії Клаус Йоганніс та президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Водноча заява України про прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу стала несподіванкою для адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена.

Нагадаємо, 30 вересня 2022 року Україна підписала заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу за пришвидшеною процедурою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: