Зеленський в Німеччині: всі подробиці перемовин

630_360_1684059939-177
Фото: Укрінформ

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Німеччини заявив, що цього року настав час визначати завершення російсько-української війни

Про це він сказав на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Олафом Шольцом в Берліні, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Час для дій саме зараз. Ми всі хочемо, щоб ця війна нарешті закінчилась, але закінчилась справедливим і чесним миром. Україна і вся Європа мають бути вільними… Саме зараз час, щоб вже цього року ми визначили завершення цієї війни. Вже цього року ми можемо зробити поразку агресора незворотньою", – сказав Зеленський. 

Він подякував Німеччині за найбільший безпековий пакет від початку повномасштабного вторгнення РФ обсягом 2,7 млрд євро.

"Це додаткові системи ППО, ракети до них, нові гармати, снаряди", – зазначив Зеленський.

Він додав: усе, що є в цьому безпековому пакеті, значно посилить захист України від російського терору.

"Сьогодні за обсягом допомоги Німеччина на другому місці після США. Це дуже потужно", – додав президент.

Також, як пише Кореспондент, одна з цілей візиту президента України Володимира Зеленського до Європи - робота над створенням коаліції винищувачів. 

"Ми зараз працюємо над створенням коаліції винищувачів, і частково мої візити столицями Європи спрямовані саме для цього. Я думаю, що у нас буде успіх. Я сьогодні буду звертатися і до німецької сторони, щоб підтримали Україну в цій коаліції. Для нас це важливо", - заявив президент.

Як відзначив Зеленський, він обговорить питання винищувачів разом з канцлером Німеччини під час другої частини їх зустрічі.

У свою чергу, канцлер Німеччини Олаф Шольц на спільному брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським у Берліні в неділю заявив, що виведення російських військ є необхідною передумовою для встановлення миру в Україні, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Україна готова до миру, але Україна, цілком зрозуміло і виправдано, хоче, щоб це не означало якесь замороження війни і диктат з боку росії. Йдеться про імперіалістичний, агресивний напад на українську територію, і тому мир і безпека Європи перебувають  під загрозою", – сказав Шольц. 

Він наголосив, що говорити про мир необхідно, виходячи з мирної пропозиції українського президента. 

"Але росія має вивести свої війська, тому що без цього взагалі немає про що почати говорити" – додав Шольц.

Канцлер запевнив Україну в продовженні підтримки Німеччини. "Ми будемо підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно", – сказав він.

Також, Олаф Шольц підтвердив передачу Україні нового пакета військової допомоги, пише Укрінформ.

«Ми надаємо дуже сучасні, дуже ефективні, якісні озброєння, які допомагають вам захищатися…. Ми не зупиняємося. Щойно ми вирішили надати новий пакет на 2,7 млрд євро», - сказав Шольц.

Він зазначив, що новий пакет включає додаткові бойові машини піхоти Marder, танки Leopard 1, зенітні комплекси Gepard, комплекси ППО Iris-T тощо.

Загалом, за словами канцлера, Німеччина від початку війни надала Україні підтримку на суму близько 17 млрд євро. Він запевнив, що гуманітарна, фінансова, економічна та військова підтримка триватиме «стільки, скільки буде потрібно».

Канцлер додав, що партнери готові підтримувати Україну довго, і це меседж для москви.

Він підкреслив, що росія має забрати свої війська з території України, підкреслив він.

Шольц також заявив, що Німеччина разом з партнерами опікуватимуться тим, щоби російські агресори постали перед судом.

«Винні мають бути притягнуті до відповідальності», - підкреслив канцлер.

Він також наголосив, що імперські плани та ідеї президента рф путіна є загрозою для всіх.

Нагадаємо, Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у неділю прийняв Володимира Зеленського у палаці Бельвю в умовах посилених заходів безпеки. Згодом президента України прийняв і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: