«Евакуація» з окупованих територій Півдня: у воєнній розвідці пояснили, навіщо це росіянам

окупанти
Фото ілюстративне\ з відкритих джерел.

Російсько-окупаційні війська примусово вивозять мирних мешканців з тимчасово захоплених ними територій Херсонської та Запорізької областей, зокрема й персонал Запорізької атомної електростанції, що в Енергодарі.

Про це повідомили у воєнній розвідці України у понеділок, 15 травня.

«Йдеться про людей, які або свідомо працювали на агресора, або були змушені це робити. Їм розповідають, що там скоро почнуться бойові дії, що цю територію нібито будуть обстрілювати та бомбити, тому переконують виїжджати та працювати далі з росіянами», — розповів РБК-Україна представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк.

За його словами, так звану «евакуацію» з окупованих територій Півдня України росіяни використовують як ширму для проведення контррозвідувальних та фільтраційних заходів:

«Вони, по-перше, не хочуть, щоб населення могло спостерігати за їхньою підготовкою до боїв – тобто це певні контррозвідувальні заходи. Це також і фільтраційні заходи, оскільки, насамперед, відбувається примусовий вивіз проукраїнського населення. І по-третє, росіяни бояться проведення на цих територіях якогось партизанського руху і внутрішнього спротиву», — вважає Черняк.

Водночас додає, що відведення російських бойових підрозділів ні з Запорізької, ні з Херсонської областей наразі не фіксують. На окупованих територіях цих двох регіонів зараз зосереджено орієнтовно 152 тисячі особового складу ворожих військ, і всі їхні дії вказують на те, що вони готуються до оборони.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують оборонятися й вести обстріли, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ у понеділок, 15 травня.

Що відбувається в регіоні?

У Генштабі напередодні повідомили, що російсько-окупаційні війська вже почали вивозити родини працівників Запорізької атомної електростанції до Ростовської області рф.

За повідомленням 10 травня, «евакуйованих» розмістили в наметових містечках на росії.

У вівторок, 9 травня, у Гештабі заявили, що російсько-окупаційні війська почали вивозити із Кам'янки-Дністровської, що в Запорізькій області, місцевих мешканців, а насамперед — освітян та школярів разом з батьками.

Від початку окупації російські військові заборонили виїзд працівникам Запорізької атомної електростанції, а сам об'єкт використовували як військову базу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: