Окупанти вивозить сім'ї працівників ЗАЕС на росію, — Генштаб

ЗАЕС
Фото: Енергоатому

Російсько-окупаційні війська організували так звану «евакуацію» родин працівників Запорізької атомної електростанції. Утім самим працівникам виїзд із Енергодара заборонений.

Про це повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України у зведенні станом на 06:00 середи, 10 травня.

Там зазначають, що окупаційна «влада» анонсувала евакуацію людей до Бердянська і Кирилівки, що в Запорізькій області. Люди нібито мають оселитись на базах відпочинку та готелях.

Натомість тих, хто погодився, вивезли до Ростовської області рф та розмістили у наметових містечках, кажуть у Генштабі.

І додають, що дещо інша ситуація склалась у Великій Білозерці. Минулого тижня більшість колаборантів залишили міста на власних транспортних засобах у напрямку тимчасово окупованого Криму.

Що про це відомо?

Напередодні у Генштабі повідомляли, що росіяни вивозять дітей та вчителів із Запоріжжя вглиб окупаційної зони.

Раніше міський голова Мелітополя Іван Федоров розповідав, що гауляйтер тимчасово окупованої частини Запорізької області євген балицький планує депортувати мешканців прифронтових населених пунктів. Ідеться про жителів щонайменше 20 сіл і містечок.

А у Генштабі 9 травня заявили, що російсько-окупаційні війська почали вивозити із Кам'янки-Дністровської, що в Запорізькій області, місцевих мешканців. Загарбники вивозять дітей дошкільного та шкільного віку разом з батьками, а також освітян та інших працівників бюджетної сфери.

Яка ситуація в регіоні?

Зі зведення Генштабу на ранок 10 травня відомо, що на Запорізькому напрямкові росіяни обороняються.

Окупанти атакували із авіації Ольгівське, Полтавку, Малинівку, Гуляйполе, Чарівне, Малу Токмачку, Оріхів, Новоданилівку, Новоандріївку, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі.

Захоплення ЗАЕС

Серед ночі четвертого березня окупанти обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом. Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі. Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше.

Пожежу ліквідували вдосвіта. Вранці в Енергоатомі повідомили про загибель трьох людей під час боротьби за АЕС, та двох поранених.

Удень четвертого березня голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія заявив, що ЗАЕС захопили «кадировці» та повбивали працівників.

російські окупанти тримають у заручниках працівників Запорізької атомної станції. Люди зазнали катувань і є фізично та емоційно виснаженими. Також у Енергоатомі десятого березня повідомили, що окупанти замінували узбережжя Каховського водосховища, яке межує із ЗАЕС.

З'ясувалось, що війська країни-окупантки використовують об'єкт як військову базу.

12 березня керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому». Зеленський заявив, що наразі російськими військовими окупована частина Запорізької АЕС, однак там присутні українські технічні спеціалісти.

У квітні міністр енергетики України Герман Галущенко говорив, що ситуація щодо технічної експлуатації ЗАЕС погіршується. Також повідомлялося, що вороги займаються мародерством. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: