ЗАЕС захопили «кадировці» та повбивали працівників, — Арахамія

zaes10_650x410

Найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, що в Енергодарі, захопили «кадировці» та убили працівників, котрі десятки років контролювали ситуацію на об'єкті.

Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія на брифінгу у Львові в п'ятницю, четвертого березня.

«Ми доводили уночі усьому світові, що не можемо гарантувати нічого, бо не знаємо, що у них у головах. Вони можуть згодом також шантажувати і Росію і просити незалежність Чечні тощо», - пояснив він, уточнивши, що окремі терористичні угрупування захопили ядерні об'єкти України.

«Про це потрібно заговорити гучно на світовому рівні», - звернувся Арахамія до іноземних журналістів.

Він також розповів, що під час перемовин із російською делегацією українська сторона пропонувала запровадити безполітну, нейтральну зону у радіусі 30 кілометрів: щоб артилерія не досягала усіх ядерних об'єктів.

«Нас запевнили, що все під контролем, що їхні (російські військові - ред.) охороняють за Чорнобильською АЕС (її захопили тижнем раніше - ред.) і тут же трапилось Запоріжжя, далі може трапитись Южноукраїнська АЕС на Миколаївщині, де точаться інтенсивні бої», - припустив він.

Саме цей факт — це конкретна велика загроза міжнародного тероризму на ядерних об'єктах, зазначив позицію України Арахамія.

«Ми працюватимемо із західними партнерами, щоби збільшити їх тиск і вийдемо на концепцію закритого неба», - уточнив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Він вважає, що концепція закритого неба суттєво змінить диспозицію цієї війни і допоможе Україні вирішити як гуманітарні питання, так і правила її ведення.

«Якщо ми хочемо зупинити війну. Якщо ми хочемо, щоб цивільне населення не страждало, ми маємо усі говорити про потребу закритого неба: аби не було крилатих ракет і ударної авіації. Якщо ми вирішимо це питання упродовж одного-двох днів, то побачите, як суттєво зміняться не тільки переговорні позиції, а й ситуація в країні. Тобто не буде панічних настроїв: люди розумітимуть, що зверху не впаде», - заявив Подоляк.

Він зазначив, що сухопутні операції, які здійснюють російські військові, є достатньо прогнозованими, чого не скажеш про дії, які вони виконують з неба.

Захоплення ЗАЕС

Серед ночі четвертого березня окупанти обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом.

Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі.

Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше. Пожежу ліквідували вдосвіта.

Вранці в Енергоатомі повідомили про загибель трьох людей під час боротьби за АЕС, та двох поранених.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну

Нагадаємо, під час офіційного звернення до росіян 21 лютого Володимир Путін повідомив, що визнав «незалежність» угруповань «Л/ДНР».

22 лютого російська Рада Федерації дозволила Путіну використати на Донбасі збройні сили РФ у якості «миротворчих сил».

У відповідь на це рішення Кремля США оголосили економічні санкції проти крупних російських банків та членів родин урядовців РФ. Санкції також запровадили Японія, Австралія та країни Європейського Союзу.

23 лютого народні депутати України під час засідання схвалили санкції проти депутатів Держдуми РФ, політиків та чиновників Росії, причетних до визнання ОРДЛО.

Верховна рада України підтримала рішення РНБО щодо впровадження надзвичайного стану.

24 лютого Путін виступив із зверненням в якому повідомив про рішення розпочати повномасштабну війну проти України. Були обстріляні військові об’єкти, аеродроми, склади у Києві, Харкові, Дніпрі.

У відповідь Україна оголосила воєнний стан і розірвала дипломатичні відносини із Російською федерацією.

Запеклі бої у великих українських містах тривають вже дев'ятий день.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: