«Укренерго» закликало українців не навантажувати енергосистему у вечірній час

пр

Раніше такі заклики лунали на тлі пошкодження енергетичної інфраструктури російськими ракетними ударами, але тепер вони пов'язані з браком потужності та резервів у енергосистемі.

Про це повідомляє «Укренерго».

В енергосистемі значно знизився доступний обсяг потужності та резервів. Причиною є зупинені на ремонт енергоблоки електростанцій, які зазнали масованих ракетних і дронових ударів росіян упродовж осені-весни. Крім того, триває сезонна ремонтна кампанія на атомних електростанціях.

У компанії додали, що допомогти енергосистемі стабільно працювати може кожен, зменшивши своє споживання у вечірні години – з 19.00 до 22.00.

Оператор енергосистеми також повідомив, що Україна наразі не імпортує електроенергію. Водночас експорт триває в Польщу та Молдову і лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок потужності і українські споживачі забезпечені енергоживленням.

Яка ситуація в енергосистемі України

Зараз активно ремонтують теплові та атомні електростанції. Натомість завдяки водопіллю, яке почало поступово спадати, гідроелектростанції працюють не лише для покриття пікових навантажень, але й упродовж всієї доби. Також сезонно високою є генерація з відновлюваних джерел енергії. Разом з гідроелектростанціями це дозволяє компенсовувати потужність енергоблоків теплової та атомної генерації, які виведені у ремонт.

Триває експорт електроенергії

В «Укренерго» зазначили також, що здебільшого вдень продовжується експорт електроенергії до Молдови, а вночі та вдень — до Польщі. Наразі імпорту немає.

Наслідки масованих атак рф

Цієї неділі, 14 травня, через російські обстріли пошкоджено одну із магістральних ліній електропередач у південно-західній частині України. Також через обстріли біля лінії фронту пошкоджена одна з магістральних ліній на сході країни. Їх вже ремонтують.

«Від постійних обстрілів потерпають розподільчі мережі прикордонних та прифронтових областей, зокрема Донеччини, Харківщини, та Херсонщини. Ремонтні роботи проводяться за умови безпекової ситуації та дозволів військових», — додають в компанії.

Економте споживання

В «Укренерго» нагадують, що пошкодження енергосистеми, завдані ракетними та дроновими ударами рф, вимагають тривалих ремонтів.

«Не полишайте корисної звички переносити використання електротехніки на нічні та денні години або ж користуватися потужними приладами почергово. Це дозволить рівномірніше розподіляти навантаження та полегшить балансування енергосистеми», — йдеться в повідомленні.

Що передувало?

Упродовж зими росіяни завдали 15 масованих ракетних та 18 атак БПЛА на енергооб’єкти України. Майже всі ключові підстанції магістральних мереж «Укренерго» були атаковані щонайменше по 3-4 рази. На об’єкти прилетіло понад 200 ракет та дронів, які завдали важких пошкоджень обладнанню.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: