Як розпочати бізнес: 5 порад

бізнес

Андрій Миронюк, лектор бізнес-школи УКУ та статег, який створює ефективні стратегії просування для підприємців, дав поради, як же розпочати власний бізнес.

Поділився ними він із Дивись. Інфо.

Насамперед, каже Андрій Миронюк, варто визначитись - чи справді Ви хочете розпочинати історію з підприємництвом. Адже на шляху будуть і невдачі, і багато роботи. Для цього потрібно зрозуміти ким хочете бути, до прикладу, через 20-30 років. Якщо для досягнення свого ідеального майбутнього Вам бізнес не потрібен і Ви не хочете постійно думати про такі речі, як офіс, зарплати - тоді краще не розпочинати.

Якщо ж таки так трапилось, що для ідеального майбутнього Вам бізнес таки потрібен, Ви не уявляєте себе ніким іншим, аніж підприємцем, тоді є п’ять головних кроків, з яких варто стартувати.

Зрозумійте який це бізнес

Для того, аби створити бізнес - потрібно насамперед зрозуміти про що він. Які його цілі. Зробити візію бізнесу - те, яким Ви хочете, аби він був. Ви хочете мережу по цілому світі? Чи унікальний бутіковий бізнес, де черга на сто років вперед?

Зрозумійте що це за справа має бути. І усвідомте, що вона точно має бути пов’язана з тим, що Вам подобається робити, а ще з тим, що потрібно людям. Потрібно також врахувати чию проблему і як саме Ви хочете вирішувати. 

Люди платять не просто за класний продукт, а за вирішення їх проблеми. І чим глибше Ви її вирішуєте, тим успішнішим є бізнес, тим більше клієнтів несуть гроші саме Вам.

Далі варто починати шукати цільову аудиторію

Важливо зрозуміти хто буде Вашими клієнтами. Цільову аудиторію варто починати шукати серед тієї, яка буде перспективною і прибутковою. Бо якщо Ви одразу виберете неправильний сегмент, то просто витратите купу часу, енергії і грошей, ганяючись за тими клієнтами, які не дадуть прибутку. Або вони будуть настільки рідко й мало купувати, що у Вас більше грошей піде на те, щоби їх залучити. 

Далі варто починати вивчати аудиторію ще глибше, розуміти їхнє життя, болі, вигоди, які вони хотіли б отримати. Шукаємо найглибші потреби, за задоволення яких вони б були готові платити Вам більше і більше.

Тоді намагаємося зрозуміти продукт

Це, власне, інструмент, за який платитимуть гроші. Продукт робиться не таким, яким він Вам найбільше подобається. А таким, яким його хоче бачити клієнт. Адже покупець не буде брати щось просто через те, що Ви хочете його продавати. Клієнти будуть купувати найкраще рішення з усіх існуючих на ринку.

Далі варто створити прототип, аби протестувати бізнес-гіпотезу. Це означає, що Ви робите рішення для болей, але реалізовуєте спершу його недорогим і швидким. Бо маєте перевірити - а чи точно в людей є ця проблема і чи точно це рішення, яке Ви пропонуєте, вартує тих грошей, які хочете отримати. Спочатку робите міні-продукт, і добре, коли його можна створити вручну, адже важливо не купувати завод на цьому етапі, бо якщо щось не складеться - буде дуже прикро. 

Коли тестуєте продукт - бажано отримати фідбек від своїх потенційних клієнтів. Так Ви зрозумієте чи дійсно правильно відчули запит людей, чи дійсно продукт є настільки важливим і цікавим для них. І, звісно, так Ви отримаєте розуміння як його покращити, аби продукт купували більше і частіше. 

Далі ми робимо першу пробну партію продукту

Що це означає? Ви повинні визначитись якими будуть канали продажу. Ви продаєтесь офлайн чи онлайн. В магазинах, в рітейлі, в салоні - що у вас за продукт?

Ми точно маємо продумати канали продажу, ціну. Але цього не достатньо. Бо якщо люди про Вас не знають, то не зможуть купити. 

Потрібно розповісти про те, що у Вас є рішення 

Дуже важливо - потрібно розповідати про бізнес так, наче Ви не продаєте свій продукт, а лише підказуєте людям, що є дуже хороше рішення їхньої проблеми. Реклама є дуже важливою, без неї у власної справи немає шансів вийти на ринок.

Як же зрозуміти, що щось йде не так?

“От часто буває так, що зробили класний продукт, запустили, але чомусь не купують. Я кажу - а Ви питали в людей чому вони не купують? А мені кажуть, що ні. Ви маєте знати чому люди купують, а чому ні. Бо інакше не зможете це виправити”, - підсумовує Андрій Миронюк. 


Андрій Миронюк - стратег росту, який допомагає розвиватися бізнесам та його командам. Він є лауреатом міжнародних премій зі світовим визнанням, працював у великих компаніях за кордоном та зараз веде проекти в Україні - серед клієнтів “Львівське”, “Наша ряба”, “Чернігівське”, “Нівея”, “Бодо”, “Чумак”, мережа хімчисток “Цех”, ІТ-стартап "Еломія". Інтерв'ю із Андрієм Миронюком можна почитати тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: