Комітет Палати представників США схвалив резолюцію щодо спецтрибуналу для РФ

рп

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США проголосував за резолюцію, яка закликає президента підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України.

Відповідний документ розміщено на сайті Конгресу США.

Презентуючи резолюцію перед членами комітету, один із її авторів конгресмен-демократ Білл Кітінг зазначив, що вона є одним із документів, які мають вирішальне значення як для внутрішніх, так і для міжнародних зусиль щодо притягнення влади РФ до відповідальності за порушення прав людини.

У резолюції конгресмени наголошують на порушенні Російською Федерацією статей Статуту ООН та зазначають, що «безпрецедентне повномасштабне вторгнення РФ в Україну досягло критичної точки, що вимагає негайних і рішучих дій з боку міжнародного співтовариства».

Згідно з резолюцією:

  • палата представників засуджує повномасштабне вторгнення РФ в Україну;
  • підтримує народ України в його боротьбі за свободу, незалежність і демократію;
  • підкреслює суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів;
  • вважає, що існують вагомі докази того, що окремі лідери РФ є винними у вчиненні злочину агресії проти України;
  • визнає необхідність створення спецтрибуналу у справі про злочин агресії проти України;
  • визначає угоду між Україною та ООН після позитивного голосування Генасамблеї ООН як один із варіантів створення такого міжнародного трибуналу;
  • закликає президента США вжити всіх можливих заходів для підтримки створення спецтрибуналу для злочинів агресії проти України.

Нагадаємо, сьогодні в Ісландії підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ. Реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які росія завдала своєю жорстокою війною. Тепер необхідно забезпечити безпосередньо роботу Реєстру, аби постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.

Що передувало

4 березня 2022 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба презентував декларацію щодо створення спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України. Станом на 17 травня 2023 року до коаліції зі створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф входять 37 країн. Серед країн, що закликають покарати ватажка держави-терориста: Велика Британія, Греція, Естонія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Польща, Туреччина, Франція, Чехія й, звісно, Україна. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Парламентська асамблея НАТО і Парламентська асамблея ОБСЄ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: