РФ висунула вимоги для продовження «зернової угоди»

зерно

Росія не продовжить Чорноморську зернову ініціативу після 17 липня, якщо не буде виконано п'ять «системних завдань».

Про це заявили у Міністерстві закордонних справ рф у четвер, 18 травня.

Там кажуть, що що 22 липня торік в Стамбулі, окрім «зернової угоди», було схвалено також «Меморандум росія-ООН» із експорту російської сільськогосподарської продукції.

Дипломати із рф стверджують, що виконання меморандуму «планомірно саботується Вашингтоном, Брюсселем і Лондоном».

Тому МЗС рф висуває п’ять вимог, без виконання яких «ні про яке розширення "чорноморської ініціативи" не йдеться в принципі, а сама домовленість буде припинена після 17 липня»:

  • перепідключення «Россельхозбанка» до SWIFT;
  • постачання запасних частин;
  • розблокування транспортної логістики та страхування;
  • реанімація аміакопроводу Тольятті — Одеса;
  • «розморожування» активів російських компаній.

Напередодні, 18 травня, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що «зернову угоду» продовжили ще на 60 днів, себто на два місяці. Це рішення дозволить і надалі вивозити агропродукцію з українських портів.

Що передувало?

16 травня заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань - координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс заявив, що тривають зусилля для продовження угоди, яка дозволить безпечно експортувати зерно з чорноморських портів України.

15 травня посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева зазначила, що Україна отримує суперечливі сигнали щодо експорту українського зерна Чорним морем. Туреччина начебто пообіцяла продовження угоди до 18 травня. Але цього тижня додаткових перемовин не заплановано.

11 травня завершилися багатосторонні перемовини за участю України, Туреччини, росії та Організації Об’єднаних Націй щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи. Відомо, що українська делегація вкотре наголосила про необхідність продовження ініціативи на більший термін, а також її розширення. Але Сторони не домовилися про продовження самої угоди. Однак перемовини ще мали б тривати в онлайн-форматі.

У відповідь у кремлі заявили, що на фронті переговорів про продовження зернової угоди про постачання зерна з України через Чорне море «поки немає про що повідомляти».

Росія саботує продовження «зернової угоди»

Росіяни ще з листопада торік під різними приводами саботують і затягують час проведення інспекцій у межах «зернової ініціативи», за якою експортують зерно з України. За даними Мінінфраструктури, саботування інспекцій росією вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн.

Про «зернову угоду»

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Однак 29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: