Лідери «Великої Сімки» засудили дії Росії на Запорізькій АЕС

оро

Лідери країн «Групи семи» на саміті в Хіросімі ухвалили окрему заяву щодо України, в якій підтримали зусилля МАГАТЕ із врегулювання ситуації навколо Запорізької АЕС.

Про це йдеться у заяві на сайті Європейської ради.

Учасники саміту стурбовані безвідповідальністю Росії у захопленні та мілітаризації Запорізької атомної енергетичної станції (ЗАЕС). Вони підтримують зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) зі зміцнення ядерної безпеки та застосування заходів безпеки в Україні.

Лідери G7 підтвердили проголошені генеральним директором МАГАТЕ «Семи незамінних основ ядерної безпеки» та підкреслили важливість гарантування безпеки ядерних об’єктів «за будь-яких обставин». У цьому контексті вони підтвердили внесок країн «Групи семи» у зусилля МАГАТЕ та закликали інших також долучитися до надання такої підтримки.

Нагадаємо, Лідери країн «Великої сімки» ухвалили заяву щодо України. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

Про саміт G7 в Хіросімі 2023 року

У 2023 році головування у G7 перейшло до Японії. Саміт стартував сьогодні, 19 травня, й продовжуватиметься до 21 травня.

Крім лідерів країн «Групи семи» (куди входять Франція, США, Канада, Британія, Німеччина, Японія та Італія), на захід запрошено глав Бразилії, Австралії, В'єтнаму, Індії, Індонезії, Островів Кука, Союзу Коморських Островів та Південної Кореї. На зустріч G7 мають також приїхати голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн, голова Євросоюзу Шарль Мішель та генсек ООН Антоніу Гутерріш. Саміт 2023 року став першим для прем'єр-міністра Італії Джорджі Мелоні та глави уряду Британії Ріші Сунака.

Однією із центральних тем саміту «Великої сімки» є ситуація в Україні. В уряді Британії повідомили, що прем'єр Ріші Сунак має намір виступати за посилення підтримки Києву.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: