На саміті G7 Зеленський зустрінеться із Байденом, — Офіс президента

ae5672f6-59b8-4846-873e-dd58b0ffe5fa
Байден і Зеленський у Маріїнському палаці

Президент України Володимир Зеленський особисто відвідає саміт лідерів «Великої сімки» Хіросімі (Японія), де зокрема зустрінеться із президентом Сполучених Штатів Джо Байденом.

Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в етері телемарафону цієї п'ятниці, 19 травня.

Він зазначив, що найближчими днями відбудеться зустріч Зеленського з Байденом, де лідери детально проговорять тренування українських військових на винищувачах F-16, на яке президент США дав добро, а також «багато інших питань».

Єрмак підтвердив, що після Саудівської Аравії Зеленський вирушає до Японії, щоб особисто долучитися до саміту G7.

У п'ятницю, 19 травня, лідери «Великої сімки» на саміті в японській Хіросімі ухвалили спільну заяву щодо війни в Україні. G7 пообіцяла продовжувати надавати Україні оборонну допомогу, засудила дії росії та її ядерний шантаж, а також пообіцяла працювати над відстеженням російських алмазів, щоб надалі запровадити обмеження експорту.

2023 року головування у G7 перейшло до Японії. Саміт стартував сьогодні, 19 травня, й продовжуватиметься до 21 травня.

Крім лідерів країн «Групи семи» (куди входять Франція, США, Канада, Британія, Німеччина, Японія та Італія), на захід запрошено глав Бразилії, Австралії, В'єтнаму, Індії, Індонезії, Островів Кука, Союзу Коморських Островів та Південної Кореї. На зустріч G7 мають також приїхати голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн, голова Євросоюзу Шарль Мішель та генсек ООН Антоніу Гутерріш. Саміт 2023 року став першим для прем'єр-міністра Італії Джорджі Мелоні та глави уряду Британії Ріші Сунака.

Однією із центральних тем саміту «Великої сімки» є ситуація в Україні. В уряді Британії повідомили, що прем'єр Ріші Сунак має намір виступати за посилення підтримки Києву.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: