У Львові вперше в Україні застосували для пересадки печінки апарат, який подовжує час перебування органу поза тілом

348897093_1085215466200339_9098001047263865286_n
Фото: Перше ТМО Львова

Першим пацієнтом, який отримав донорську нирку з використанням апарату Kidneyassist, став 43-річний Ігор Міклуха з міста Овруч.

Трансплантацію провели у Першому медичному об'єднанні Львова.

Цей пристрій є наразі єдиним в Україні. Завдяки йому можна транспортувати нирку з будь-якої точки країни. Він не лише дозволяє збільшити час безпечного перебування органу поза тілом, а й допомагає оцінити стан і функцію нирки, а також спрогнозувати результат трансплантації. За словами лікарів, апарат дає змогу фактично оживити нирку поза тілом. Є можливість перевірити наскільки добре орган виділяє сечу.

Пацієнт з дитинства хворів на гломерулонефрит - недугу, що призводить до ниркової недостатності. У 26 років нирки Ігоря відмовили. Якийсь час молодий чоловік перебував на гемодіалізі. Це процедура з очищення крові від токсинів та виведення надлишків води. Вона проводиться у медзакладі тричі на тиждень і триває по кілька годин.

Фото: Перше ТМО Львова

2010 року в Запоріжжі Ігорю пересадили нирку. Він прожив з нею 10,5 повноцінних років. Донорський орган з часом відмовив, тому чоловік знову став в список очікування на пересадку вже в нашому Центрі трансплантології.

Донорська нирка для Ігоря з’явилася в Одесі. Через повітряну загрозу гвинтокрилами органи нині не транспортують. Автівкою туди і назад до Львова - неблизький шлях. Найменший затор і орган можна втратити. До того ж, чим довше він поза тілом, тим менше шансів на успішну пересадку.

За допомоги апарату Kidneyassist така відстань - уже не проблема. Забір нирки в Одесі здійснили о 7 ранку. А трансплантацію у Львові розпочали о 5 ранку наступного дня. Понад 23 години орган перебував поза межами тіла. Пристрій продовжив роботу нирки та зберіг її функцію. Орган запрацював просто на операційному столі.

Читайте також: Як живе четвертий українець, якому пересадили легені у Львові

Пересадка пройшла успішно. На четвертий день після трансплантації Ігор почувається добре і вже будує плани на майбутнє.

Раніше ми розповідали, що 36-річна мешканка Закарпаття стала доноркою печінки для 40-річного чоловіка із Ужгорода. Операцію проводили у Львові та вона стала ще унікальною, оскільки медики вперше задіяли унікальний апарат, який продовжив життя органу поза тілом на 5 годин, про унікальну трансплантацію повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова 13 березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: