Навчання українських пілотів на винищувачах F-16: у Пентагоні розповіли деталі

34-2 (1)

Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 можуть розпочатися вже найближчими тижнями.

Про це розповів очільник Міністерства оборони США Ллойд Остін у четвер, 25 травня.

Під час засідання Рамштайну він нагадав, що минулого тижня президент США Джо Байден оголосив про підтримку зусиль із підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16.

«Ми сподіваємося, що ці навчання почнуться найближчими тижнями», — сказав він.

За словами Остіна, навчання сприятимуть подальшому зміцненню та вдосконаленню можливостей українських Повітряних сил у довгостроковій перспективі. До того ж це доповнить короткострокові та середньострокові угоди з безпеки.

Нагадаємо, 22 травня високий представник Європейського союзу Жозеп Боррель розповів, що вже розпочалися тренування українських пілотів на літаках F-16.

Крім того, раніше радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в п’ятницю, 19 травня, заявив, що винищувачі F-16, які Україна отримає від союзників, надаватимуться за умови, що вони не використовуватимуться для ударів по росії.

А в квітні Міністр закордонних справ України заявив, надання Україні літаків F-16 стане найкращою інвестицією цього десятиліття.

За даними Пентагону, винищувачі F-16 можуть прибути в Україну щонайменше за декілька місяців.

Довідка

Літак F-16 є легким багатоцільовим винищувачем, який розробила компанія «General Dynamics» для Повітряних сил США. F-16 було створено ще 48 років тому. Однак він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

Основні особливості цього літака є безкаркасний купол для гарної видимості, бічний джойстик для полегшення керування під час маневрування, катапультне крісло, яке може відхилятися на 30 градусів від вертикалі, щоб зменшити вплив перевантажень на пілота.

Крім того, F-16 містить також систему керування fly-by-wire яка допомагає стабілізувати управління польотом. Вперше ця система була встановлена саме на цьому літаку.

Про Рамштайн 

Рамштайн — військова база США в Німеччині, де члени контактної групи з питань оборони неодноразово зустрічалися для обговорення постачань озброєння для українських військових. 21 квітня відбулося крайнє засідання в очному форматі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: