Європейський Союз продовжив на рік режим безмитної торгівлі з Україною

кет

Рада ЄС схвалила у четвер регламент щодо продовження на наступний рік режиму безмитної торгівлі між ЄС та Україною.

Про це йдеться на сайті Європейської ради.

Сьогодні Рада ухвалила регламент, який продовжує призупинення всіх митних зборів, квот і заходів торговельного захисту щодо українського експорту в ЄС ще на рік, до червня 2024 року. Зазначено, що таким чином ЄС демонструє свою непохитну політичну та економічну підтримку Україні, яка стикається з неспровокованою та невиправданою військовою агресією з боку Росії.

Разом із широкою військовою, фінансовою та гуманітарною підтримкою це рішення має вирішальне значення для допомоги Україні в її довгостроковому відновленні, як зазначають автори заяви.

«Неспровокована і невиправдана агресивна війна Росії проти України має руйнівний вплив на економіку країни. Поновлені автономні торговельні заходи однозначно підтримають Україну і водночас дають ЄС можливість захистити внутрішній ринок від значного збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів», – сказав міністр з міжнародного розвитку та зовнішньої торгівлі Швеції Йоган Форселл.

Оголошені заходи стосуються фруктів та овочів, що підпадають під систему вхідних цін, а також сільськогосподарської непереробленої та переробленої продукції, що підпадає під дію тарифно-квотних обмежень. 

Ухвалений регламент має бути підписаний представниками Ради та Європейського парламенту й опублікований в Офіційному віснику. Він набуде чинності 6 червня.

Нагадаємо, 9 травня в європейському парламенті проголосували за продовження безмитної торгівлі з Україною ще на один рік, щоб підтримати економіку держави.

Детальніше про рішення Європарламенту

За підтримку безмитної торгівлі з Україною проголосували 537 представників Європейського парламенту. Крім того, голосів «проти» таке рішення отримало 42, натомість утрималось – 38 осіб.

Зокрема Сандра Калніете висловилася за продовження безмитної торгівлі:

«Я рішуче підтримую відновлення заходів лібералізації торгівлі, які зараз допомагають забезпечити продовження української торгівлі в умовах жорстокої війни, спричиненої Росією. Ці заходи мають ключове значення для посилення стійкості України, оскільки ми працюємо над поступовою інтеграцією України до внутрішнього ринку ЄС».

У повідомленні, яке опублікували в Європейському парламенті, призупинення тарифів стосується фруктів й овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, на які поширюється дія тарифних квот.

Як зазначається на офіційному сайті, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом з 1 січня 2023 року промислова продукція підпадає під нульове мито, тому її не включено до нової пропозиції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: