«Проєкт надії»: завдяки кому у Львові з'явились тисячі тюльпанів

250311530_248446463925966_2799269127756145573_n
Фото: міськрада Львова

Цієї весни у Львові висадили тисячі тюльпанів. Це подарунок містові від фермерів з Нідерландів. Квіти цвітуть у парках, біля лікарень і реабілітаційних центрів та привертають увагу городян й людей, які вимушено покинули рідні домівки через повномашстабне російське вторгнення.

ІА Дивись.infо поспілкувалася із засновницею благодійного фонду «Smart Medical Aid» Іриною Рибінкіною, яка реалізувала цю ініціативу. Вона також розповіла, чому тюльпани допомагають лікувати.

«Попросили з дітьми задонатити тюльпанів»

У Ірини чоловік з Нідердандів, тому було очевидним — привезти частину цієї країни на батьківщину. У жовтні торік, коли російсько-окупаційні війська почали масовано атакувати Україну ракетами, в жінки виникла ідея: попросити у місцевих фермерів пожертвувати цибулини тюльпанів для України.

«Ми хотіли трішечки надії. Тому зібралась із дітьми та пішли до лісу, що поруч з будинком, де є фермери та попросили у них задонатити трішки тюльпанів. Вийшло не трішечки, а вісім палет. Це 100 тисяч цибулин. Спочатку була ідея розіслати їх по школах, але потім вирішили, що таким осередком буде Львів, де мешкають багато вимушених переселенців», — ділиться вона.

Каже, що є багато досліджень, згідно з якими озеленення, наприклад, у лікарнях, допомагає пацієнтам. За цим аналогом у Львові створили алеї із тюльпанів.

«Вийшло так, що це подарувало дуже багато позитивної енергії. Люди сходяться з усіх околиць і приїжджають з інших міст на алею, фотографуються. Насправді це стало таким осередком, де можна просто відпочити і трохи відволіктись. Для цього потрібне середовище, аби витримати постійний емоційний колапс через велику війну», — додає Ірина.

Наприклад, біля клумби у Стрийському парку є табличка з інформацією, як можна або отримати психологічну допомогу або допомогти з реалізацією проєктів реабілітації. Таким чином SMART Medical Aid прагне привернути увагу людей різного віку до проблеми психологічного відновлення.

Фото: SMART Medical Aid

«Частиночка щастя»

Жінка каже, не очікували, що це стане проєктом, на який дійсно відгукнулися люди: «Для нас це справді маленька частиночка щастя, що дійсно це дарує людям заспокоєння».

Говорить, що наступного року, ймовірно, розширять таку ініціативу й на інші міста, втім зараз тривають консультації із компаніями, які надали квіти. Йдеться про розмови, як правильно за тюльпанами доглядати, адже це доволі клопітка робота. Ірина ділиться, що хотілось би, аби тюльпани зацвіли й поблизу шкіл і дитсадків.

По мішечку, палетці, кілограмові

Жінка ділиться, що на ініціативу відгукнулись близько чверть сотні фермерів із Нідерландів. Хтось передав мішечок саджанців, хтось — кілька кілограмів, а хтось — палету.

«Аби привезти до Україну насіння і квіти, потрібні були дозволи. Дехто проявив інтерес, що можна буде це зробити й у майбутньому році. На це теж був потрібний ресурс, але це така ніціатива, яка є дуже позитивною. на фоні війни все ж такі проєкти дають можливість трохи відновити свій психологічний стан. Ми радіємо з того, що це людям принесло позитив», — зазначає Ірина Рибінкіна.

Фото: Роман Балук

Пояснює, привезти бульби тюльпанів — найменше: потрібно, аби були люди, які вміють цими квітами опікуватись. Зараз тривають консультації із місцевими фермерами, які надали саджанці, про те, як правильно за цими тюльпанами доглядати.

«Це унікальна можливість для нас мати осередок прекрасного, частинку Нідерландів в Україні», —коментує наша співрозмовиця.

Тим часом головна мета організації — порятунок життів. Ірина говорить, що всі пожертви вони скеровують на придбання машин швидких чи іншого обладнання до стабілізаційних центрів на фронті, де лікують українських захисників.

«Це важлива консентрація того, що ми прагнули досягнути і того, що ми досягли», — сказала очільниця фонду.

Нагадуємо, у Львові завершився флешмоб, у якому городян закликали фотографуватись із тюльпанами. Переможець отримав корзину з цибулинами тюльпанів.

20 квітня розпочався другий етап благодійного проєкту для українських школярів Flowers4School. Його мета — перетворити кожну школу на квітучий парк, де діти вивчатимуть природу та відновлюватимуть ментальне здоровʼя. Організатори планують висадити по 10 тисяч цибулин тюльпанів біля кожної української школи. 

Тим часом голова торгово-промислової палати Амстердам-Україна, почесний консул України в Королівстві Нідерланди Еміль де Севрен Жаке запевнив, що відтепер тюльпани у Львові цвістимуть щороку.

В управлінні екології та природних ресурсів Львівської міськради кажуть, квіти висаджували так, що коли одні відцвітуть, інші  - лише починатимуть. Загалом тюльпани у Львові цвістимуть ще близько місяця, до середини червня.

«Smart Medical Aid» — українсько-нідерландський благодійний фонд, команда лікарів-практиків, волонтерів і спеціалістів, які мають досвід роботи в екстреній медицині та медицині катастроф. Фонд працював з 2014 року, коли росія почала наступ на українські території.

Зараз Ірині вдалося сформувати український осередок Smart Medical Aid, який на експертному рівні постачає гуманітарну допомогу в Україну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: