Українці просять про продаж препаратів екстреної контрацепції без рецептів: чому це важливо

Pregnancy test. The result is positive with two strips and condo
Фото (ілюстративне). Автор: Maksymiv. Джерело: depositphotos.com

Українка Анна Туманян зареєструвала петицію про забезпечення продажу препаратів екстреної контрацепції без рецепту.

Авторка зазначає, що відпуск препаратів екстреної контрацепції за рецептом це порушення репродуктивних прав жінок. Обов'язкова консультація лікаря для отримання рецепта затримує час прийому препаратів і робить їх менш ефективними.

«Також, через релігійність, некомпетентність деяких лікарів жінка взагалі може не отримати рецепт, а часу на пошук іншого лікаря вже не буде. Препарати екстреної контрацепції це безпечний, ефективний спосіб доповнення дії інших методів (не існує 100% ефективної контрацепції) або допомога жінкам, що постраждали від зґвалтування. Перешкоди в отриманні препаратів ЕК призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей, страждань жінок і дітей. Негативні наслідки від можливого неправильного застосування ЕК значно менші, ніж від небажаної вагітності», — сказано у тексті петиції, яку зареєстрували 19 травня.

Авторка звернення додає, що у більшості розвинених демократичних країнах препарати ЕК можна вільно придбати в аптеці без рецепта. Вважає, що «введення рецептів на ЕК в Україні є ознакою некомпетентності, можливо релігійної упередженості людей, відповідальних за статус цих препаратів».

Петицію станом на вечір 26 травня підписали 806 людей. Для того, аби її розглянув президент України Володимир Зеленський, необхідно 25 тисяч підписів.

Лікарка з профілактичної медицини та феміністка Ольга Гайович розповіла ІА Дивись.info, що екстрена контрацепція є безпечним способом контрацепції, який рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я.

«Вона необхідно тому, що жоден із видів регулярної контрацепції не є на 100% надійним. Також при зґвалтуванні гвалтівники в більшості не користуються контрацепцією. Екстрена контрацепція це профілактика абортів та небажаних вагітностей, в тому числі ранніх. Таблетки екстреної контрацепції не чинять абортивної дії, їх не слід плутати з препаратами для медикаментозного аборту, що дійсно мають бути за рецептом і під наглядом лікаря, екстрена контрацепція зупиняє овуляцію і не має значних побічних дій», — пояснює співрозмовниця.

Що таке екстрена контрацепція?

Її можна використовувати для запобігання небажаній вагітності після статевого акту. Рекомендується застосовувати від 3 до 5 діб (препарати ефективніші, коли їх використали раніше після незахищеного статевого акту).

Також екстрена контрацепція є необхідною частиною медичної допомоги потерпілим від зґвалтування. Будь-якій жінці чи дівчині репродуктивного віку може знадобитися екстрена контрацепція, щоб уникнути небажаної вагітності.  Абсолютних медичних протипоказань до застосування ЕК немає. Вікових обмежень для використання екстреної контрацепції немає. Таблетки екстреної контрацепції діють, запобігаючи або затримуючи овуляцію, вони не викликають аборт. Екстрена контрацепція не може перервати вагітність або зашкодити ембріону. Препарати, що використовуються для екстреної контрацепції, не шкодять майбутній фертильності. Повторне використання не рекомендоване, але не становить високого ризику для здоров’я.

Інфографіка: Центр громадського здоров'я при МОЗ України

Чому рецепт — це погано?

За словами Ольги Гайович, потреба у рецепті ускладнить жінкам та дівчатам доступ до препаратів, на застосування яких є лише 72 години, якщо взяти найпопулярніший в Україні Постинор.

«Лікар може бути вихідний, на лікарняному, проявити некомпетентність, а часу шукати іншого не буде. Підлітки можуть боятися звертатися до батьків і час теж буде втрачено. ЕК за рецептом збільшать кількість абортів і небажаних вагітностей. Більшість західноєвропейських країн запровадили продаж ЕК без рецепта. За рецептом це переважно країни з великим впливом церкви або з елементами авторитаризму, як Угорщина. Правозахисні організації, в тому числі орган з прав жінок ООН СЕDAW, закликають Угорщину скасувати рецепти на екстрену контрацепцію», — вважає вона.


Автор: areeya. Джерело: depositphotos.com

Додає, що окрім того, що це порушуватиме права жінок, впровадження е-рецептів на екстрену контрацепцію, псуватиме міжнародний імідж України.

«В Україні вже давно екстрена контрацепція була за рецептом, просто ця норма ігнорувалася як безглузда, її можна було робити через паперові рецепти. Зараз діє перехідний період, який закінчиться повним переходом на електронні рецепти, що прекрасно і прогресивно, окрім ускладнення доступу жінкам і дівчатам до ЕК», — нагадує Ольга Гайович.

Рецепти на ЕК треба скасувати, аргументи, що таблетки можуть приймати з порушенням інструкції - не коректні, аборт і небажана вагітність це набагато гірші наслідки, ніж можливі побічні дії від неправильного прийму препарату - до такого висновку прийшли в більшості розвинених країн, де турбуються про здоров'я населення та зважають на економічні наслідки неправильної організації обігу препаратів, додає Ольга Гайович.

Про е-рецепти в Україні

З серпня 2022 року запровадили електронний рецепт на антибіотики. Він діяв разом із паперовим.

«Важливо, щоб саме лікар робив призначення таких препаратів, оскільки недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може не тільки зашкодити людині, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок чого бактерії набувають стійкості до антибіотиків. Через це інфекційні хвороби, які наразі швидко та без наслідків лікуються антибіотиками, можуть стати смертельно небезпечними», — пояснюють у Міністерстві охорони здоров'я.

Згодом, із листопада 2022 року, стало можливим придбати за електронним рецептом наркотичні препарати. Це нововведення полегшило доступ до таких ліків людям, які потребують їх на постійній основі. Якщо раніше пацієнти чи їхні представники мали декілька разів на місяць відвідувати лікаря, щоби отримати рецепт на продовження курсу лікування, введення електронного рецепта на наркотичні препарати дало можливість надалі отримувати та продовжувати їх дію дистанційно.

Третій етап. З квітня 2023 року зʼявилася можливість придбавати всі рецептурні препарати за електронним рецептом. При цьому МОЗ не розширило перелік рецептурних препаратів – всі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна отримувати, скориставшись зручною формою – електронним рецептом.

Утім на період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення бойових дій, а також на придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Фото, використані у матеріалі: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: