Дмитро Кулеба закінчив своє турне Африкою: які результати

1200px-Дмитро_Кулеба_1
Дмитро Кулеба.

Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба підсумував результати свого турне по африканських країнах, яке відбулося у травні. Він зазначив, що багато країн вірять у перемогу України.

Про це він повідомив у етері національного телемарафону «Єдині новини», як передає  МЗС.

Про підсумки другого турне Кулеби по африканським країнам

Дмитро Кулеба розповів, що зміг відвідати низку країн: Марокко, Ефіопія, Руанда, Мозамбік, Нігерія. Загалом маршрут другого африканського турне покрив 28 тисяч кілометрів. 

Крім того, Міністр підкреслив, що в попередні три десятиліття африканська політика України розвивалася за інерцією з радянських часів, а Україна поступово втрачала Африку. Нині МЗС втілює політику українсько-африканського ренесансу.

«Країни Африки готові до повернення України в усіх сенсах. До того, щоб більше африканських студентів навчалися в Україні, що вигідно нашим навчальним закладам і збільшує мʼяку силу нашої держави; готові до збільшення обсягів торгівлі; готові до нового розвитку туризму після війни; їх цікавить також фармацевтика, цифровізація та низка інших сфер. Ми відчули цілковиту відкритість до реалізації взаємовигідних проектів. А головне, що тут хочуть мати справу з Україною без посередників», — зазначив він.

За словами міністра, Україна прагне забезпечити результативне голосування країн Африки за наші резолюції в Генасамблеї ООН, а також спонукати зусилля в межах їхніх можливостей з ізоляції росії на міжнародній арені. Це складна історія, оскільки рф давно системно інвестувала в Африку. 

Також Дмитро Кулеба підкресли повну підтримку України на переговорах за зачиненими дверима. Він наголосив, що росія системно, роками будувала політику в Африці та має багато «гачків». Тому завдання України полягає в тому, щоб своєю дипломатичною роботою звільнити від них африканські країни.

«Якби росія не відчувала загрози від наших дипломатичних зусиль, Лавров не літав би слідом за мною, а російські дипломати в Африці не бігали би, переконуючи африканські уряди скасовувати мої візити та не зустрічатися зі мною. Вся ця активність росіян свідчить про одне: вони відчувають реальну загрозу для їхнього впливу в Африці від нашої роботи», — заявив Міністр.

Дмитро Кулеба нагадав, що внаслідок турне у десяти Африканських країнах Україна збираються відкрити свої посольства. Зокрема вісім з десяти країн вже дали згоду на відкриття посольств, а дві інших завершують відповідні процеси. Крім того, 4-5 країнах вже є низка кандидатів у посли.

Міністр також розповів про свою сьогоднішню участь в інавгурації Президента Нігерії Боли Тінубу. На церемонію прибули лідери та представники з десятків африканських країн, із якими українська делегація провела результативні переговори на полях події.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Міністр закордонних справ України відвідав Ефіопію, де провів переговори з головою Африканського Союзу Азалі Ассумані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: