В Україні знизять граничний вік для призовників

347230870_1271975286761294_8780699459250498039_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Верховна Рада підтримала зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників із 27 до 25 років. Рішення ухвалили у цілому, тепер документ чекає на підпис президента.

Про це за підсумками засідання уряду повідомив народний депутат Ярослав Железняк у вівторок, 30 травня.

За відповідний законопроєкт №9281 проголосували 304 народні депутати.

Напередодні такі зміни до законодавства щодо зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників напрацювали Міністерство оборони та Збройні Сили України. Пояснюють це тим, що під час дії режиму воєнного стану немає потреби в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років.

Окільки призовники щороку прибувають до військкоматів, зокрема для проходження медоглядів, це призводить до додаткових фінансових витрат, навантаження на медпрацівників та збільшення черг для проходження ВЛК. Тоді як призов на строкову військову службу під час воєнного стану не відбувається.

Окрім цього, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації.

«Ураховуючи значну увагу суспільства до питань, пов’язаних із військовим обліком громадян та мобілізацією, варто зазначити, що всі ініціативи Сил оборони України, спрямовані на зміцнення обороноздатності держави, є обґрунтованими, погодженими з іншими урядовими та безпековими структурами та мають на меті виключно оптимізацію процесів задля наближення нашої перемоги», — заявили в Міноборони.

Умови призову на строкову військову службу під час дії воєнного стану

Верховна Рада України на засіданні 18 жовтня 2022 року прийняла в цілому Закон про внесення зміни до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану. За закон проголосували 318 народних депутатів.

Законом вносяться зміни до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». А саме, новою статтею визначається, що під час дії воєнного стану:

  • призов на строкову військову службу не проводиться;
  • призовні комісії створюються для розгляду питань щодо:
  • організації медичного огляду осіб, які перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку,
  • взяття їх на облік військовозобов'язаних або виключення з обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: