На Херсонщині правоохоронці ексгумували тіло чоловіка, вбитого в одній із російських катівень

пра

За даними слідства, навесні 2022 року під час тимчасової окупації міста Херсона військовослужбовці рф незаконно затримали загиблого – місцевого мешканця. Тепер його тіло знайшли українські правоохоронці.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Відомо, що минулого року чоловіка помістили до підвального приміщення будівлі, яку окупанти облаштували для ув’язнення та катування громадян. За попередніми даними, впродовж двох тижнів до нього застосовувались тортури, що спричинили смерть.

У ході досудового розслідування правоохоронці встановили місце поховання закатованих чоловіків та провели ексгумацію тіла.

При поверховому огляді виявлено ознаки численних ушкоджень, серед яких переламані ребра. Наразі тіло чоловіка направлено для проведення судово-медичної експертизи.

Нагадаємо, суд висунув звинувачення мешканцю Херсона, який став охоронцем російської катівні. Його засудили до 8 років в’язниці з конфіскацією майна.

Катівні на Херсонщині

В березні цього року міжнародна група юристів зібрала докази, які вказують на те, що російська влада спланувала та безпосередньо фінансувала тортури на Херсонщині, створивши щонайменше 20 катівень для придушення української ідентичності.

За словами адвокатів, центри керувалися ФСБ, а також російською пенітенціарною службою та місцевими колаборантами, і були призначені для підкорення, перевиховання або вбивства українських громадських активістів.

Крім того, як з’ясували юристи, серед ув’язнених були не тільки активісти, журналісти, державні службовці чи вчителі, але й випадкові жителі, яких окупанти зупинили на вулиці та звинуватили в нібито проукраїнській позиції через матеріали в телефоні.

Проти ув’язнених — як чоловіків, так і жінок — застосували різні види тортур: побиття, катування електричним струмом, занурення голови у воду. Також їх змушували завчати проросійські гасла, вірші та пісні.

За даними юристів, тільки в Херсоні за час окупації зникли безвісти близько 400 людей, невідомо скільки з них росіяни вбили, а скільки вивезли до рф

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: