У Швейцарії просять дозвіл на експорт танків Leopard для України

Leopard 2 A7
Leopard 2 A7

Швейцарський концерн Ruag оголосив про офіційну заявку на експорт танків Leopard 1. Попри попередню відмову швейцарського уряду, концерн сподівається експортувати танки в країни ЄС, звідки вони можуть потрапити до України.

Про це повідомляє видання DW.

Зазначено, що у купівлі танків зацікавлений німецький оборонний концерн Rheinmetall. Танки, які потребують інспекції та ремонту, надалі мають бути передані Україні, заявила представниця концерну. У компанії пояснили, що хотіли б отримати офіційне рішення від уряду, щоб краще оцінити варіанти ведення бізнесу. Раніше Ruag зверталася з неофіційним проханням експортувати танки, проте отримала відмову швейцарського уряду, оскільки країна дотримується політики нейтралітету.

Відомо, що танки Leopard 1 придбали в Італії та наразі досі перебувають там. Швейцарська армія хотіла привести їх у бойову готовність і перепродати або розібрати їх на запчастини

Читайте також: Україна отримає сучасні бойові машини.

Нагадаємо, Швейцарія заарештувала понад 113 мільйоні доларів на рахунках компаній, власником яких є колишній нардеп, акціонер банку АТ Банк «Фінанси та Кредит» Костянтин Жеваго.

Довідка

Leopard 1 – німецький танк, який почали серійно виготовляти на заводі Krauss-Maffei Wegmann у 1965 році. У 2010 році його було знято з озброєння Бундесверу, але його все ще використовують кілька країн, зокрема Туреччина та Греція.

Leopard 1 – основний бойовий танк другого покоління, який, до появи нової моделі Leopard 2, називали просто бойовий танк Леопард.

Leopard 1 було створено у 50-х роках як спільний проєкт Італії, Франції та ФРН, але в результаті партнерству не судилося статися, тому німці завершували роботи. У 1965 році Бундесвер взяв цей танк на озброєння.

На середину 60-х років Leopard 1 мав найкращу у своєму класі 105-міліметрову британську нарізну гармату з довжиною ствола у 52 калібри.

Leopard 1 вважається ідеальним прикладом вдалого поєднання характеристик бойової машини. Базова версія зазнала багато модернізацій, а сам танк має кілька варіацій:

  • Leopard A1.
  • Leopard A2.
  • Leopard A3.
  • Leopard A4.
  • Leopard A1А1.
  • Leopard A5.
  • Leopard A6.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: