Моравецький: Польща допоможе Україні з навчанням пілотів на винищувачах F-16

c618368-c6ee0e5-f-16
Фото: відкриті джерела, ілюстративне

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна готова допомогти в навчанні українських пілотів на літаках F-16. 

Про це він повідомив на саміті Європейського політичного співтовариства в Кишиневі, як передає Польське радіо.

Зокрема Моравецький зазначив, що брав участь у розмові кількох прем'єр-міністрів разом із президентом України щодо підготовки українських пілотів у сфері експлуатації літаків F-16.

За словами посадовця, вже визначено графік цих навчань. Однак Прем’єр-мінітср зауважив, що Польща не готова передати літаки F-16 Україні, оскільки їм самим їх не вистачає, але може допомогти в підготовці пілотів.

Він також розповів, що ситуацію з передання про зенітно-ракетного комплексу «Патріот»:

 «Під час цієї зустрічі я зазначив, наскільки важливо, щоб інші країни, які мають системи «Патріот», якомога швидше поділилися ними з Україною, і я можу сказати, що ця зустріч була дуже, дуже конструктивною та позитивною».

Однак тут Моравецький не повідомив, чи зможе якась з країн передати такі комплексі Україні найближчим часом.

Нагадаємо, що раніше у Пентагоні розповіли, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 можуть розпочатися вже найближчими тижнями.

Довідка

Літак F-16 є легким багатоцільовим винищувачем, який розробила компанія «General Dynamics» для Повітряних сил США. F-16 було створено ще 48 років тому. Однак він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

Основні особливості цього літака є безкаркасний купол для гарної видимості, бічний джойстик для полегшення керування під час маневрування, катапультне крісло, яке може відхилятися на 30 градусів від вертикалі, щоб зменшити вплив перевантажень на пілота.

Крім того, F-16 містить також систему керування fly-by-wire яка допомагає стабілізувати управління польотом. Вперше ця система була встановлена саме на цьому літаку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: