Від кримського роману до книги про бізнес: що почитати з новинок цього тижня

Дизайн без назви - 2023-06-01T223816.780
Колаж: ІА Дивись.Інфо

Читання книги – це чудовий спосіб дізнатися щось цікаве, розвинути інтелект, знизити рівень стресу, покращити пам’ять та концентрацію уваги. Тому, якщо виробити звичку читати щодня, хоча б декілька сторінок, то вона стане надзвичайно корисною.

ІА Дивись.Інфо підготувала список книжкових новинок, які вийшли нещодавно в українських видавництвах. Тут ви можете знайти різноманітні жанри та теми, тому точно виберете щось до вподоби.

«За Перекопом є земля» Анастасія Левкова 

Видавництво «Лабораторія»

Анастасія Левкова є авторкою книг «Старшокласниця. Першокурсниця», «Ашик і Омер» та «Спільна мова. Як народжуються і живуть слова». 

Нова книга письменниці «За Перекопом є земля» зображує історію дівчини, яка живе в Криму. Тут відбуваються пам’ятні моменти її життя: вона проводить дитинство, закохується та пізнає себе. А найголовніше, незважаючи на всі обставити, саме тут вона розуміє, що є українкою. 

У книзі авторка розповідає події, які хронологічно минають від 1990-х до 2014 року. Крім того, в тексті можна знайти згадки про давню історію Криму. 

Для написання твору Анастасія Левкова провела близько 200 інтерв'ю з більш ніж 50 кримчанами. Частина таких «живих» розповідей увійшла в текст. Таким чином, в книзі читач має змогу пізнати Крим та його історію з різних сторін.

«Минулого вечора російський спецназ намагався захопити корабель «Славутич», але той дав відсіч. Ми з журналістами вирушили в Севастополь. На виїзді з Сімфі просто на трасі стояли жінки з блакитними й жовтими кульками і з транспарантами, де від руки написали антивоєнні гасла. Філ хвилю вагався, та все ж попросив водія зупинитись. Ми вийшли зняти мітинг. Хлопчик років семи тримав у руках плакат, де по-дитячому, з перевернутим И, що читалось як N, було написано: «Хай війни не буде. Хай росіяни підуть додому». Я заплакала», – уривок з кримського роману «За Перекопом є земля».

«За Перекопом є земля» Анастасія Левкова. Фото: Лабораторія

«Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі» Володимир Єрмоленко

Видавництво Старого Лева

Володимир Єрмоленко – український філософ, перекладач та письменник створив нову книгу. Цього разу темою для роздумів є любов. Автор розглядає поняття любові в творах українських та іноземних письменників. 

«Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі» є не тільки дослідженням Володимира Єрмоленка, але й також може сприйматися як цікавий роман із своєрідним сюжетом.

«Ерос – це потреба породження у красі, як каже Платон. Він містить у собі енергію появи того, чого світ іще не бачив. Закохуючись у красу, тілесну чи безтілесну, ми бажаємо вистрибнути за межі власних тіл, власних душ і власних світів», – цитата з книги «Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі» .

«Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі» Володимир Єрмоленко. Фото:
Видавництво Старого Лева

«Лісові хлопці. Проза про УПА»

Видавництво Discursus

«Лісові хлопці. Проза про УПА» — збірка оповідань українських авторів, які зображують життя Української Повстанської Армії. До книги увійшли також біографічні розповіді очевидців того часу. 

Книга складається з п’ять тематичних частин: «Бойовий запал», «Почуття на вістрі», «Лісові дівчата», «Яблуко від яблуні» та «Спомин про бувале». Серед авторів можна знайти оповідання: Юлії Лісовської, Володимира Тимчука, Василя Бабія, Лідії Рибенко, Галини Максимів, Романа Повзика та інших.

«...узяли перед тим синка попівського з цієї околиці, такого собі херувимчика з рожевими папулями, бо довідалися, що старша сестра його давно в підпіллі і на високому рахунку: в референтурі самого Чупринки, пана Романа Шухевича, командуючого всіма повстанськими арміями, — не били, не катували того вилупка, а лише показали йому, що ми виробляємо з тими, хто ухиляється чесно відповідати на запитання…», — уривок з книги «Лісові хлопці. Проза про УПА».

«Лісові хлопці. Проза про УПА». Фото: Видавництво Discursus

«Книга Love 2.0. Любов і війна»

Видавництво «Книголав» 

«Книга Love 2.0. Любов і війна» — це друга поетична антологія видавництва. Перша «Книга Love» вийшла в 2022 році. 

До збірки куди увійшло 89 віршів від 52 українських авторів та авторок. Зокрема тут можна прочитати поезії як українських класиків, так і сучасних поетів та поеток, які зображують у своїх текстах переживання від війни. Крім того, провідними темами текстів є почуття ненависті та любові, болю від втрати та смутку. 

В антології надруковані вірші таких класиків української літератури як: Богдана-Ігоря Антонича, Івана Франка, Лесі Українки, Олега Ольжича, Грицьк Чубая тощо. А серед сучасних авторів є поезії: Катерини Бабкіної, Галини Крук, Маріанни Кіяновської, Остапа Сливинського, Павла Коробчука та інших.

«Не питай мене, як я — спитай мене щось просте.
Подивися, моє волосся тепер так швидко росте,
ніби має окрему, цілком конкретну мету:
коли все це скінчиться, я ним тебе оплету.
Не кажи мені, як ти — щось легше скажи мені.
Адже кожен, навіть найменший, камінь у цій війні 
обернувся на зброю, щоб боронити своє…
»

(уривок з поезії Катерини Бабкіної в «Книга Love 2.0. Любов і війна»)

«Книга Love 2.0. Любов і війна». Фото: «Книголав» 

«Пес Патрон та Шкарпетковий монстр. Книга 1» Юліта Ран

Видавництво «Ранок»

Від початку повномасштабної війни в Україні з'явилося чимало героїв не тільки серед людей, але й – тварин. Одним з найвідоміших став пес Патрон, собака саперської служби, якого нагородили державною нагородою.

На сторінках нового коміксу «Пес Патрон та Шкарпетковий монстр. Книга 1» відомий герой оживає в цікавих обставинах . Адже цього разу він рятує світ від інопленетного монстра. Авторкою книги є дитяча письменниця Юліта Ран, а чудові ілюстрації до розповіді намалювала Олександра Ярмоленко.

Читайте також Від трилерів до казок: головні книжкові новинки квітня

Сторінки з коміксу. Фото: «Ранок»
Фото: «Ранок»

«Таємна історія» Донна Тартт

 Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»

«Таємна історія» – книга американської письменниці Донни Тартт, яка отримала Пулітцерівську премію за роман «Щиголь».

У цій книзі авторка зображує історію юнака Річарда Пейпена, який вступає до приватного коледжу в Новій Англії. Хлопець захоплюється новим місцем та поринає в навчання. Крім того, тут він записується на курс давньогрецької мови у цікавого професора Джуліана та знаходить собі п'ятеро друзів. Річард захоплюється давньогрецької культурою та багато спілкується з новими знайомими. Однак одного разу в їхній компанії стається прикрий випадок...

«Колись мені здавалося, що я давно й назавжди покинув той яр одного квітневого дня, проте зараз я цього зовсім не певний. Шукачі вже розійшлися, життя навколо заспокоїлось, а я збагнув, що можна було роками уявляти себе деінде, а насправді так і лишитися стояти в першій траві край грузької прірви, де небо супиться над тремким яблуневим квітом і в повітрі вже чується перший морозець від снігопаду, що пройде вночі», – уривок з книги.

Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»

«Мистецтво мислити системно» Донелла Медовз

Видавництво Vivat

Донелла Медовз – американська письменниця, яка написала відому книгу «Межі зростання». Цього разу авторка у своєму тексті «Мистецтво мислити системно» подає навички, які можуть допомогти людині розв’язати різноманітні проблеми в житті.

Письменниця наголошує, що світ є  грандіозною системою, яка щодня складнішає та кидає нові непрості виклики. В такому разі важливо розвивати аналітичне та критичне мислення, яке допоможе швидко розв’язувати складні проблеми. 

«Кожна людина, яку ми зустрічаємо, кожна організація, кожна тварина, сад, дерево чи ліс — то комплексна система. Ми інтуїтивно, без аналізу, ба навіть без слів, вибудували практичне розуміння того, як працюють ці системи і як із ними працювати», – цитата з книги «Мистецтво мислити системно».

«Мистецтво мислити системно» Донелла Медовз. Фото: Vivat

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: